|
26.03.2024 13:04

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Популярний серіал турецького виробництва “Величне століття” свого часу нароболо не тільки багато шуму та зібрав мільйони на переглядах в усьому світі, але створив купу міфів навколо життя султанського гарему. Зачіпали абсолютно все, від одягу рабинь до ієрархії та образу життя всередині Топкапи.

Звичайно, одразу ж в мережі почали з’являтися матеріали, в яких експерти розбирали показане на телебаченні та пояснювали, що з цього не відповідало дійсності. Саме явище гарему було поширене не тільки в Османській імперії, де наложниць мали не тільки султани та їхні спадкоємці, але і просто багатії.

Так само Грема були популярні у різних племенах західної та середньої Азії, у каганатах і навіть у провінціях сучасних Китаю та Індії. Але далеко не в усіх цих формуваннях було можливо просунутися від звичайної наложниці до фаворитки чи султанші.

Історики розповіли про стандарти краси у гаремі султана

 Історики розповіли про стандарти краси у гаремі султана

Стандарти краси різних часів звичайно сильно відрізняються. Однак, в більшості випадків вони все одно сходяться на спільних точках: чиста гладенька шкіра, виразні очі, білі зуби, волосся.

Однак є і суттєва різниця у деяких аспектах. Наприклад, ще в 15-му-16-му століттях поняття красивої фігури значно відрізнялося від того, що зараз сприймають за вроду. Так, дівчата модельної зовнішності було не потрапити на вищу ступінь ієрархії у гаремі, адже красива задумкою турецького чоловіка жінка мала мати широкі стегна, виразну фігуру, красиве декольте.

Історики розповіли про стандарти краси у гаремі султана

І такі характеристики можна було побачити навіть через закритий одяг, який мешканки гарему носили щодня.

Примітно, що в серіалі також показані доволі неправдиві речі. Наприклад ізоляція мешканок палацу від світу, хоча насправді вони могли пересуватися містом і навіть подорожували разом з султаном. Також історики наголошують, що усі жителі гарему вели порядний образ життя та усі були релігійними.