|
17.10.2022 23:55

Церковне свято 19 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День апостола Фоми, традиції, прикмети

Яке церковне свято 19 жовтня 2022 року відзначають православні християни? Сьогодні вшановуються пам’ять апостола Фоми, який був одним з 12 учнів Ісуса Христа. До наших часів не збереглося інформації, ким святий був до зустрічі з Христом. Святий апостол щиро вірив у Господа та у місію, яку приніс на землю Ісус. Разом з великим вчителем Фома подорожував та проповідував Слово Боже. Після смерті Месії служитель отримав дар цілительства та здібностей виганяти нечисту силу. Апостол дійшов до Індії з промовами та проповідями, де був вбитий місцевими язичниками.

Церковне свято 19 жовтня 2022 року

Церковне свято 19 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Наші пращури вважали, що день 19 жовтня має магічні властивості, тому якщо зробити продуктові запаси саме сьогодні, їх в достатку вистачить на всю зиму. Тому селяни на свято Фоми робили запаси картоплі, зерна, закруток, сушили фрукти та квасили капусту. Традиційно господині накривали багатий стіл, де в самому центрі повинен стояти свіжоспечений хліб з сіллю.

Люди вірили, що чим більше різноманітних страв буде на столі 19 жовтня, тим менше негаразд буде чекати родину взимку. Ранок християн починався з молитви, а щоб вшанувати пам’ять апостола віряни вирушали до храму, щоб поставити свічки святому Фомі.

Церковне свято 19 жовтня багато років несе у собі декілька порад про те, що не можна робити сьогодні:

  • Не можна відмовляти біднякам, які просять милостиню, цим можна наврочити неврожай наступного року.
  • Апостол Фома був працьовитою людиною та не любив ледарів. Тому сьогодні не слід довго сидіти без діла та ухилятися від роботи.
  • Великим гріхом вважаються заздрощі, плітки та брехня. Аби не залучати лиха у свій дім, варто слідкувати за чистотою своїх слів.

Церковне свято 19 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 19 жовтня 2022 року
  • Вечірня зоря яскраво-червона — до швидкого погіршення погоди.
  • Тиха та безвітряна погроза прогнозує швидке похолодання.
  • Якщо зранку випав сніг — наступного літа буде родюча земля та багатий врожай.

Нагадаємо, що на церковне свято 19 жовтня 2022 року святкують день Ангела люди з іменами: Іван, Никанор, Дмитро та Макар.