|
22.10.2022 23:05

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День святого Євлампія, традиції, прикмети

Яке свято, за церковним календарем, відзначається 23 жовтня 2022 року? Християни шанують пам’ять святих мучеників, Євлампія та Євлампії. Вони були рідними братом та сестрою, жили в IV сторіччі, коли було розповсюджено гоніння за християнську віру.

Тогочасний правитель видав указ ув’язнювати та катувати усіх, хто не відмовляється від своєї віри у користь язичницького ідолопоклонства. Євлампій виступив проти царя, за що був схоплений та підданий тортурам. Сестра святого, Євлампія, вийшла на захист брата та повідомила, що також не відмовиться від християнської віри. Божа служителька той час була схоплена та закатована.

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

На свято Євлампія наші пращури мали декілька цікавих традицій. Наприклад, цього дня жінки займались рукоділлям: в’язали, вишивали, ткали полотно. А місцева молодь розводила багаття, стрибала через вогонь та співала пісні. Вважалося, що це захистить від хвороб та допоможе зберегти вроду. Аби залучити добробут, на цьому ж багатті спалювали непотрібний та старий одяг, начебто, відкриваючи шлях до усього нового. Заборони на свято 23 жовтня не суворі:

  • Не слід вживати алкогольні напої, жирну та смажену їжу.
  • Слід утриматись сьогодні від незапланованих витрат та покупки нових речей.
  • Молодим не радять сьогодні одружуватись, вінчатися та робити пропозицію. Існує повір’я, що шлюб не протримається довго та одружені швидко розлучаться.

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Поривчастий вітер з півночі принесе швидке похолодання. Якщо день Євлампія видався теплим — зима затримається, а осіннє сонце погріє довше. Домашні тварини сплять клубочком, прикривши ніс — скоро зима постукає у двері.

Нагадаємо, що на церковне свято 23 жовтня 2022 року відзначають свої іменини: Сергій, Кирило, Антон, Павло, Купріян, Андрій, Мартин та Яків.