|
23.10.2022 21:30

Церковне свято 24 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День апостола Пилипа, традиції, прикмети

Церковний календар на 24 жовтня 2022 року вшановує пам’ять святого апостола Пилипа. Він був глибоковіруючим християнином та проповідував Слово Боже. За своє життя апостол привів багато людей до істини, відвернувши від язичництва та ідолопоклонства. Святий Пилип мав неабияку силу та міг творити дива — виганяти нечисту силу та зцілювати.

Доньки Пилипа також були вірними християнками. Від батька дівчата успадкували силу, завдяки якій лікували хворих та передбачали майбутнє. Апостол Пилип майже все життя прослужив єпископом у храмі та помер у глибокій старості.

Церковне свято 24 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Церковне свято 24 жовтня 2022 року

Наші пращури на свято Пилипа поспішали закінчити хатні роботи з підготовки до зими. Перевіряли або поповнювали запаси дров, утеплювали вікна, щоб не задував морозний вітер, висушували та підлатували зимовий одяг. Господині займалися рукоділлям або клопотали на кухні, пригощали сім’ю пиріжками з грибами та картоплею, або яблучними пирогами. Пилипів день має цікаві та незвичні заборони, уже у давнину люди вважали, що недотримання цих порад може накликати лихо на всю родину.

Сьогодні не можна розбивати посуд та скло. Якщо зазвичай вважається, що щось розбити — на щастя, то на Пилипове свято це навпаки, погана прикмета.

Не слід планувати прогулянки у лісі. Існує повір’я, що сьогодні на землю виходять духи природних стихій та можуть нашкодити людям при зустрічі.

Не слід давати або брати у борг гроші, лінуватись та відлинювати від роботи, лихословити та сваритися з близькими людьми.

Церковне свято 24 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 24 жовтня 2022 року
  • Чути, як каркають ворони — до заморозків та погіршення погоди.
  • Якщо зранку земля вкрита снігом — зима буде довгою та суворою.
  • Домашні птахи почали голови під крило ховати — слід чекати швидкого похолодання.
  • Небо безхмарне, а місця видніється яскравий — незабаром міцні заморозки.

Нагадаємо, що у церковне 24 жовтня 2022 року святкують іменини: Лев, Йосип, Мойсей, Олександр, Анатолій, Вікторія та Зинаїда. Привітайте їх з днем Ангела!