|
20.12.2023 20:00

Смачна, запашна, справжня паляниця: як приготувати хліб, який став символом української сміливості

Історія такого кулінарного явища як паляниця сягає глибоко у давні часи. Точно не відомо, коли вона з’явиласягна столах предків української нації, однак завдяки своєму зовнішньому вигляду, а також смаку вона стала невід’ємною частиною побуту, традицій, свят і навіть ритуалів.

Безумовно, українці дуже цінували хліб та надавали йому певного символізму. Як аграрна країна Україна процвітала завдяки зерно, і зараз продовжує годувати велику кількість країн. Але як би це не було дивно, більшість українців ніколи не готували паляницю самостійно, і навіть гадки не мають, як правильно її робити.

Насправді її можна приготувати як в духовці, так і на сковороді чи в печі. Останній варіант, звичайно, найсмачніший, адже гарантує приємну скоринку. Як би там не було, спробувати приготувати цей домашній хліб варто хоча б раз у житті.

Інгредієнти

  • 2 чашки пшеничного борошна
  • ½ чашки цукру
  • 1 чайна ложка розпушувача тіста
  • ½ чашки молока
  • ½ чайної ложки солі
  • ½ чашки вершкового масла
  • 3 яйця

Як приготувати смачний домашній хліб

Розітріть вершкове масло разом з цукром. Додаючи яйця по одному, ретельно змішуйте їх з цією сумішшю.

Готуємо смачну паляницю вдома

Не забудьте додати до отриманої суміші сіль, а також розпушувач для тіста. Усе ретельно перемішайте та поступово додавайте просіяне пшеничне борошно.  Такими самими рухами вливаємо молоко.

Залишіть тісто підніматися приблизно на 30−60 хвилин. Розімніть декілька разів, можете залишити тісто ще на декілька годин для кращого ефекту та пишності.

Як приготувати вдома смачну паляницю

Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 °C протягом 15−20 хвилин.

Пам’ятайте, що для кращого результату в духовку краще ставити невелику посудину з водою. В результаті під час нагрівання буде виділятися пара, яка не дасть вашому хлібу тріснути, а також зробить скоринку набагато тоншою. Зверху паляниці можна посипати кунжутом, або натерти вершковим маслом.