Рубрики: Гаджети
14.10.2024 11:41

Під загрозою кожен 2 власник смартфона: у чипах Qualcomm виявили критичну вразливість

Користуючись смартфонами, ми довіряємо їм дуже багато інформації. Нам здається, що доки ця річ в наших руках, то всі дані на ній також належать лише нам. Та насправді все може бути зовсім інакше.
Поділитися

Уявити своє життя без смартфона практично неможливо. Іноді здається, що саме в цьому маленькому пристрої зосереджено життя пересічної людини. Тому дуже неприємно, коли виявляється, що мобільні ґаджети не такі надійні, якими здавалися. Але про це варто знати, щоб відповідальніше ставитися до власних даних та користування технологіями.

Про що ж йде мова? Спеціалісти з кібербезпеки знову знайшли вразливість у популярних чипах, які встановлені у більшості сучасних апаратів. Річ про процесори від Qualcomm, які зустрічаються в недорогих, середньобюджетних та топових смартфонах і планшетах на базі Android. Нова вразливість отримала назву CVE-2024-43047, а знайшли її у 64 різних чипах виробника. Причому річ не лише про старі моделі, а також про актуальні рішення.

Компанія Qualcomm признала вразливість у своїх популярних чипах

Наприклад, зазначається, що процесор Snapdragon 8 Gen 1 також присутній у переліку. А використовують цей чип такі популярні виробники, як Samsung, Xiaomi, Motorola, Oppo та десятки інших. Також вразливість стосується старіших серій процесорів Qualcomm, включно з 700 та 800, які сьогодні є дуже поширеними у використовуваних смартфонах.

Вказана вразливість є критичною, оскільки дозволяє отримувати доступ не лише до даних пристрою, а навіть брати його під повний контроль. Щоправда, інформацію про застосування CVE-2024-43047 наразі немає, а Qualcomm уже випустила апдейт, який розв’язує проблему. Тому варто перевірити, чи встановлені у вас актуальні оновлення безпеки, а також завжди слідкувати за виходом нових патчів та дбати про безпеку важливих даних.