Психологи з’ясували, який простий метод допоможе подружитися з кішкою

Британські вчені стверджують, що коти сприймають ці дії людини як щиру посмішку.

Вченим вдалося з’ясувати, як можна завоювати прихильність кішки. Так, кліпання та примружування очей коти сприймають приблизно так само, як люди – добру посмішку, – і починають ставитися до людини більш дружелюбно.

Команда британських психологів з Сассекського і Портсмутского університетів провела два експерименти, результати яких були опубліковані в журналі Scientific Reports.

Для першого експерименту залучили 21 кішку віком від кількох місяців до 16 років. Науковці запропонували господарям тварин сісти в кімнаті власного дому (це було важливо, щоб кішки не відчували стрес від незнайомої обстановки), за метр від улюбленців. Потім за вказівкою психолога люди кліпали очима чи мружили їх: це мало допомогти налагодити контакт.

 

Любов кішки
Любов кішки

Всі кішки, які брали участь в дослідженні, до того не менше 3 місяців жили у своїх господарів.

В другому дослідженні взяли участь 24 кішки від одного року до 17-ти. З цією групою кішок намагалася налагодити дружні стосунки вже незнайома людина – один з учених. Спочатку психолог простягав до кожної кішки руку, щоб перевірити, наскільки вона готова контактувати, а потім або кліпав повільно очима, сидячи напроти неї, як і в попередньому дослідженні, або просто сидів навпроти тварини, дивлячись у бік. Потім дослідник знову простягав руку кішці і дивився, як змінилося до нього її ставлення.

Результати експериментів свідчать, що кішки зазвичай реагують на те, що людина повільно кліпає або мружиться, і повторюють її дії. Також виявилося, що такі дії сприймаються тваринами як прояв дружного сталення. Кішки після експерименту спокійно підходили навіть до незнайомої людини.

Вчені висловили свої припущення щодо такої реакції котів. Так, відповідно до однієї з гіпотез, кішки стають привітними у відповідь на дії, тому що чекають нагороди чи раді, що людина в такий спосіб перериває зоровий контакт, який у тваринному світі асоціюється з небезпекою. Відповідно до іншої гіпотези, для кішок такі рухи очей – це те саме, що для людей щира посмішка.

Схожі статті

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.

Стилісти назвали 5 помилок, які ми робимо, коли одягаємо чорне: секрет стильного образу лежить на поверхні

Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних порад від професійних стилістів. Яких помилок припускається більшість людей, що полюбляє чорний одяг.

Як зберігати часник в квартирі так, щоб він не висихав, не жовтів і не проростав: прості та корисні поради

Сьогодні ми поділимось з вами корисними лайфхаками, що допоможуть зберегти свіжість та колір часнику навіть при низьких температурах.

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Гарем султана — це складна система, яка управлялася ієрархією, релігією та сімейними узами. Навколо цього явища ходило дуже багато пліток, але далеко не всі вони відповідали дійсності.

Як досягти корейської дзеркальної шкіри для ідеального кольору обличчя: ці поради прості, але неочевидні

Корейські красуні давно зарекомендували себе як знавці по догляду за собою, адже красивішої шкіри, ніж у них немає ніде в світі. А їхні секрети вже не секрети.