Молоко, гриби, кропива: одяг з яких матеріалів ми будемо носити в найближчому майбутньому

Нові екологічні та незвичні матеріали для одягу покликати зберегти довкілля, адже екологічна ситуація в світ і погіршується.

Людство винайшло одяг, як захисний елемент від зміни погодніх умов, для захисту від вітру, холоду, дощу, спеки, тощо.

З плином часу одяг почав слугувати маркером соціального статусу власника, відігравати не лише захисну, а й естетичну роль.

Зрештою, до функції одягу додали релігійний фактор необхідності приховування “гріховності оголеного тіла”, з’явились модні тенденції, одяг почав ставати засобом самовираження.

І разом з тим, активний ріст споживання починає завдавати непоправної шкоди екологічному здоров’ю планети.

Періодично, з розвитком хімічної та легкої промисловості, людству вдається винаходити нові матеріали для одягу, котрі часто здешевлюють виробництво, роблять вироби міцними та довговічними. Однак, потім виникає проблема з утилізацією такого одягу.

Останнім часом науковці все частіше знаходять мікропластик — здебільшого з синтетичних волокон одягу – навіть в організмах тварин, котрі населяють найбезлюдніший континент- Антарктиду чи найглибшу океанську западину.

Тому науковці, дизайнери одягу та виробники об’єднують зусилля в пошуках нових, екологічно чистих матеріалів, котрі могли би з часом замінити популярні сьогодні.

Для цього іноді достатньо не лише заглядати в майбутнє, а й переглянути підзабуті винаходи минулого. Схоже, найближчим часом ми почнемо носити одяг з цікавих матеріалів.

Кропива

Відомий як мінімум з середніх віків матеріал переживає нове відродження. В 17-у столітті кропиву витіснила бавовна. І хоча вона росла в країнах з теплим кліматом, збирати її було значно легше. Однак, з часом виявилось, що бавовна потребує непомірної кількості води та пестицидів. Тому, ще під час Першої світової війни, німецька легка промисловість розпочала виготовлення військових мундирів саме з кропиви. М’який, приємний на дотик, міцний, зносостійкий та довготривалий матеріал швидко набув популярності.

Нині в усьому світі поширюється використання кропиви поруч з такими традиційними матеріалами, як льон та конопля.

Гриби

З грибів виходить чудовий замінник шкіри. Так, виявляється, нові технології дозволяють переробити звичайні грибні міцелії на досить міцний та витривалий аналог натуральної шкіри. Ключовий компонент тут — хітин. Саме завдяки хітину комахи мають такий потужний захист у вигляді панцирів — тому для вироблення міцної шкіри після певного обробітку він підходить якнайкраще.

До речі, шкіряний грибний одяг можна просто вирощувати. Відразу з усіма блискавками, гудзиками, заклепками, потрібної форми, тощо. Це відкриває безмежні простори і для фантазії і для здешевлення виробництва та кардинального зменшення відходів.

Шкіра з грибів
Шкіра з грибів

Близькою є технологія застосування шкірки з яблук для виготовлення такого-ж аналогу шкіри. Однак без добавки хімічних стабілізуючих речовин у вигляді поліуритану все ж в даному випадку не обійтись.

Молоко

Окремі дослідники пропонують використовувати… звичайне молоко, у котрого закінчився термін придатності. Білки, котрі є у молоці, відомі під назвою казеїн — після певного технологічного ланцюжка перетворюються в чудовий одяг, котрий так само цілком здатен замінити бавовну. Він м’який, адсорбує вологу, приємний на дотик, розтягується у будь-яких напрямках.

Одяг з молока
Одяг з молока

В світі існує ще безліч можливостей, аби зменшити навантаження на природне середовище. І кожен з нас може підтримати виробників, котрі створюють речі з нових, екологічно чистих матеріалів і таким чином долучитись до загального, всепланетарного руху за збереження довкілля.

 

Схожі статті

“Їжа, не призначена для людей”: стало відомо, чому насправді європейці та американці не їдять гречку

А чи знали ви, що європейці та американці переважно відмовляються вживати гречану крупу? Причина цьому виявилась на поверхні, експерти пояснили, чому ж більшість навіть не знає, яка гречка на смак.

Підкреслює мішки під очима і зморшки: типові помилки в макіяжі, яких припускається мало не кожна жінка

Макіяж може стати інструментом, який захистить шкіру від недоліків. Проте, іноді вибір сумнівних засобів або неправильна техніка нанесення може навпаки підкреслити певні недосконалості.

Як відчистити білі кросівки від бруду: найдієвіші домашні засоби, про які ви навіть не здогадувались

Власники білого одягу та взуття, час від часу стикаються із неприємними плямами на улюблених речах. Проте сьогодні ми розповімо, як позбутись бруду найпростішими способами.

Наймодніші стрижки на весну 2024: маллет, боб та інші зачіски, які виглядають свіжо та омолоджують

Відкрийте для себе нові трендові зачіски, що стали справжнім хітом весною 2024 року. Це чудова можливість спробувати щось нове та знайти стрижку, що підкреслить ваш шарм.

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.