|
28.10.2020 18:30

Чи дійсно коти егоїстичні і зверхні? Можливо, ми просто не розуміємо їх?

Коти – тварини асоціальні. Пригадуєте вислів «кіт, який гуляє сам по собі»? У цьому їхня особливість: будучи в оточенні людей, коти все одно самі по собі. Але цим вони й захоплюють своїх власників, - загадковістю.

Дехто вважає, що котяча загадковість повністю залежить від миски з їжею. Проте, ця думка хибна у самій основі, бо коти здатні самі прохарчуватися. Саме для цього люди й приручили їх – оберігати склади з харчами від гризунів.

А ваша мила кішечка, яка вкладається на ніч біля вас спати інстинктами нічим не поступається тій дикій кішці, яку приручили десять тисяч років тому у неолітних селищах на Близькому Сході.

Спостереження вчених і вивчення ними повадок кішок свідчить, що приязне ставлення кішок до людей досить непросте. Більшою мірою воно виявляється у мові тіла кішок, яка є досить виразною, але ми її не зауважуємо або не розуміємо.

Наприклад, виляння хвостом може виражати як невдоволення, так і нетерпіння. Посіпування повіки – приязнь. Перевертання на спину і піджимання при цьому лап – повну довіру. Ходіння між ногами господаря – прихприязнь. Так кішка вбирає його запах і ділиться з ним своїм, тобто, засвідчує стосунки.

Беззаперечним є той факт, що кішки мають явно виражений характер. Одні породи є злюками, ревнивими – дуже часто ці дві риси йдуть поряд, інші – ластяться і лізуть цілуватися. Ще інші – ходять кругами і не дозволяють брати себе на руки.

Кішок дуже важко вчити і майже неможливо дресирувати. Навіть таку звичайну річ, як сходити на лоток іноді буває важко навчити. Це має бути закладено у їх спадковості.

Якщо ви щось упустили у вихованні кішки змалечку, ви уже ніколи її не перевчите. Це вже повністю її перемога. Натомість, кішка буде постійно вас випробовувати на жалісливість, терпеливість, доброту і т. ін. Упереджені очікування людей також впливають на поведінку кішки. Усе живе прагне любові і довіри.

Ветеринарка Карен Хістенд каже, що проблема людей у тому, що вони очікують від котів поведінки, схожої на свою. А коти зовсім інші.

Одного разу кіт вас здивує тим, що зустрічає з роботи біля вхідних дверей. А іншого – тим, що, коли ви прийшли, то він залишився спати, навіть вусом не повів.

Але, зізнайтеся,  скучати зі своїм улюбленим котиком ви точно ніколи не будете. І це головне пояснення того, чому вам разом добре.