|
27.11.2020 23:22

5 найпопулярніших міфів про столицю Галичини: вірити чи не вірити?

Красивий Львів оповитий безліччю легенд і міфів. В старому місті чи не кожен дворик, кожна вуличка товаришують якійсь цікавій історії. Дізнаємось про деякі.

Міф 1. Оперний театр, що падає

Усі львів’яни знають, що це неправда і майже всі люблять переповідати, що архітектор Зигмунд Ґорґолевський покінчив життя самогубством, дізнавшись про те, що будівлю підмивають і затоплюють води Полтви, яка протікає прямісінько під театром і, що невдовзі він має провалитися під землю.

Відкрию вам маленьку таємницю – Львівський оперний театр падає уже 120 років. А архітектор помер природною смертю.

Насправді візуально виглядає наче театр похилений через те, що рівень вулиць, які його оточують неоднаковий: та, що праворуч – вища, а та, що ліворуч – нижча.

Львівський оперний театр

Міф 2. У Львові є своя статуя Свободи

Справді, у самому центрі міста, на будинку музею етнографії є жінка з променями на голові і зі смолоскипом у руці. Але символізує вона “Ощадність”. А два кам’яні чоловіки, які від неї справа і зліва – це символи успіху у сільському господарстві та промисловості. Оскільки колись це була будівля банку.

Символ ощадності

Міф 3. Львів – польське місто

Цей міф підігрівається польськими туристами, які приїжджають у Львів на день – відпочити, сходити в оперу. Їхні екскурсоводи їм розповідають, що Львів було збудовано швидше, ніж його заснував Данило Галицький і що першими його мешканцями були німці і поляки. Що начебто у 1527 році , після великої пожежі, яка насправді мала місце, Львів відбудували німці з наказу польської влади, а будували українці. І на цій підставі Львів їхній і його потрібно відвоювати.

Старі світлини

Міф 4. Каву європейцям відкрив львів’янин

Ідеться про Юрія Кульчицького, який насправді є родом з Галичини, відзначився при обороні Відня від турків. У нагороду привіз багато мішків кави, зернами якої у той час годували верблюдів.

Насправді у той час про властивості кави і саме про кавовий напій вже знали. Кульчицький тільки удосконалював його – практикував по-різному смаження кавових зерен, роби різну концентрацію, добавляв всілякі інгредієнти, словом, був інноватором, завдяки якому з’явилося поняття віденської кав’ярні.

Кавярня-музей

Міф 5. За російську мову у Львові можуть скарати

Це абсолютний міф. Львів – європейське туристичне місто, де можна почути різні мови. Але за статистикою від 20 до 30 відсотків львів’ян розмовляють російською, як рідною.