Піст і строгий піст: спільне і відмінне

У часі розмов про піст люблю розповідати про зустріч, яка спонукала мене дізнатися більше. Зокрема, про строгий піст.

Напередодні строгого посту, а було це перед празником Воздвиження Животворящого Хреста, зайшла до крамниці жінка. Вона вийняла з гаманця список і почала замовляти продукти: оселедець, заморожений хек, мак, дріжджі, маргарину, шампіньйони, олію, насамкінець спохватилася: «А кутю маєте?» Я не втрималася і запитала: «Навіщо кутя?» , – був кінець вересня, а у мене кутя завжди асоціюється з Різдвом. На що почула у відповідь: “Завтра ж строгий піст?” Запитую: «А що їсте у загальницю?” − М’ясо…

Піст – це вид аскези, який відомий ще з древніх часів. З книг Старого Завіту дізнаємося, що постили пророки, праведні мужі і всі патріархи. «2. Тими днями я, Даниїл, був у жалобі три тижні часу. 3. Любої страви я не їв, а м’ясо й вино не входило до моїх уст, і намащуватися не намащувався я аж до виповнення цих трьох тижнів часу».(Дан.10:2,3). Про піст зустрічаються згадки у античних філософів. Багато разів читаємо про піст у Євангелії.

«1. Тоді Дух повів Ісуса в пустелю, щоб диявол спокушав його. 2. Він постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів» (Мт. 4:1).

Читат Святе письмо
Читати Святе письмо

Метою посту є приборкання пристрастей, виховання сили волі, удосконалення духовне, стяжання Духа Святого.

Студит ієромонах Макарій Дутка стверджує, що, коли людина обмежує себе в чомусь тілесному, то обов’язково відкриється щось з духовного боку.  Сам він регулярно постить, а великодні і різдвяні пости відбуває тільки на воді.

Від мирян не вимагається таких обмежень. Зазвичай, у часі посту не можна їсти м’ясо, не вживати спиртне і утримуватися від гучних забав. Їжа має бути пісна.

Багато християн перед постом дають собі якусь постанову – чи то позбутися пагубної звички, якою зловживають у повсякденні, чи відійти від якоїсь спокуси. Це також дуже добре і корисно. Бо будь-які зусилля з боку людини не йти шляхом найменшого опору, а приборкати свої слабкості наближають до Бога

Але піст – це не тільки і не стільки про їжу. Будь-яка відмова від їжі, якщо вона не базується на вірі у Бога є лише дієтою.

Тому для християн у часі посту є важливим також наслідування Христа у всіх людських проявах: у спілкуванні з ближнім − на засадах терпеливості, толерантності і любові; у ставленні до молитви – більше часу приділити молитві, читанню Біблії, частіше відвідувати храм, приступати до Таїнства Сповіді.

Розважати над жертвою Спасителя світу
Розважати над жертвою Спасителя світу

Скільки і коли у східній Церкві зберігаємо строгий піст?

  • 27 вересня. Воздвиження Чесного і Животворящого
  • 6 січня. Надвечір’я Різдва Христового
  •  8 січня. Надвечір’я Богоявлення
  • Перший тиждень Великоднього посту
  • Останній перед Воскресінням тиждень Великоднього посту
  • 11 вересня. Усікновення голови Йоана Хрестителя
  • Кожна п‘ятниця тижня, бо цього дня був розіп’ятий Ісус Христос.

У строгий піст священники радять один раз поїсти і два рази легко перекусити. Пити можна вдосталь.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.