У книгах з нашого дитинства приховані глибокі смисли

В «Маленькому принці» А. де Сент-Екзюпері не говориться прямо про Бога. Ця книга про дружбу, любов, жертовність, про те, без чого людська душа не може жити. Але…

Священник Олексій Самсонов вважає, що вся книга пронизана християнським духом.Написано за мотивами катехиз http://radiomaria.org.ua/

Дія відбувається в пустелі. Герой книги, авіатор, через несправність літака вимушено приземлився у пустелі. Пустеля – це місце усамітнення. Місце, де нічого не заважає і не відволікає,  щоб почати думати, дивитися у своє серце.

Інший образ – вода. Протягом розповіді герой шукає воду, яка є життєво необхідною. Тут можна привести паралелі і згадати євангельську історію про жінку самарянку, яка прийшла опівдні, у спеку до криниці, щоб набрати води, де зустрічає Ісуса Христа. Між ними зав’язується розмова, під час якої Ісус каже, що вода, яку  Він дає стане джерелом води, яка б’є в життя вічне. Що є цією водою? Безперечно, це Його Слово.

Наприкінці книги авіатор зізнається  Принцу: «У тобі я знайшов джерело води». Дуже важливо зрозуміти, що інша людина для тебе не є ворогом, а навпаки, в іншій людині можна знайти підтримку і співчуття, і те джерело, яке вгамовує спрагу і дає життя. Всі ми є тими, які потребують цієї води – води любові, дружби. Згадаймо ще останні слова Ісуса Христа перед тим, як віддав духа: «Спраглий я…». Йому також і тоді, і зараз бракує нашої любові.

Троянда на планеті

Троянда на планетіРозповідаючи про себе, Маленький Принц відкриває людям правило, за яким треба жити: «Прибрався сам  уранці  – ретельно прибери свою планету». Що є нашою планетою? Це наше життя. Маємо дбати, щоб у нього не потрапили паростки зла, зерна гріха. Маємо їх пошукати у собі, виявити і знищити. Це відбувається у Святих тайнах Покаяння і Сповіді.

Троянда на планеті Маленького Принца  з’являється для того, щоб він навчився любити. Вередливу, пихату, вперту – її потрібно було любити, бо вона також була спрагла любові. Ісус прийшов у світ, щоб показати нам, навчити цієї безумовної любові. Він нас любить, не дивлячись на те, якими ми є.

Подорожуючи, Принц потрапляє на інші планети, де зустрічається з різними людьми, які спокушені різними гріхами. Це – гордість, марнославство, пияцтво, накопичення, беззмістовність життя. Вони є в тій чи іншій мірі у всіх людях. Коли Маленький Принц потрапляє на планету Земля, першою, з ким він зустрічається, є Змія. У автора Змія – образ смерті. «Я розв’язую усі загадки», – каже вона. Але це і символ життя. Бо помираючи, ми народжуємося для життя вічного.

Пияк

Планета пиякаПід час зустрічі і спілкування з Лисом Маленькому Принцу відкривається справжнє розуміння любові, дружби. Їх суть у тому, щоб прийняти, чути, розуміти іншого, вміти співчувати йому.  І це, перш за все, відповідальність за іншого. «Ми назавжди беремо на себе відповідальність за того, кого приручили».

Планета географа

Планета географаУ Маленького Принца був лише один шлях повернутися до своєї Троянди – через смерть. Віддати своє життя заради того, кого любиш – це найвищий прояв любові. Так зробив наш Спаситель.

Чи був автор казки «Маленький Принц» Антуан де Сент-Екзюпері християнином невідомо. Але він був Його апостолом.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.