Символ Віри. Молитва, якою свідчимо, що є християнами

Молитва Вірую або, як її ще називають, Символ Віри є головною молитвою, якою засвідчуємо свою приналежність до Вселенської Християнської Церкви.

Символ віри прийнятий на Першому Нікейському соборі в 325 році. В затвердженому тексті оголошувалась божественність  Бога-Сина  прирівнювалася до Бога-Отця. Ісуса Христа було названо «єдиносущним» з Богом-Отцем. Молитву впроваджено в обряд хрещення як обов’язкову.

Символ віри доповнений на Першому Константинопольському соборі у 381 році і уведений у літургію в Антиохїї близько 480 року.

У тексті проголошується божественність Святого Духа і його рівність Богові-Отцеві й Богові-Синові.

Андрій Рубльов. Свята Трійця

Андрій Рубльов. Свята Трійця

На Заході Символ Віри був уперше введений у літургію в Толедо в 589 році. Щоб підкреслити рівність всіх трьох божественних осіб – Отця, Сина і Духа Святого, до слів про сходження Святого Духа було додано filioque («…, що від Отця і Сина ісходить). У цій формі Нікейський символ увійшов у латинську месу (в VIII столітті в Франції, а в XI — і в Римі).

Східні, православні церкви цю зміну не прийняли. Ось чому ми в одних церквах чуємо, що Дух Святий від сина ісходить, а в інших – ні. Це залежить від того, до якої конфесії церква належить.

 

В Українській Римсько-католицькій Церкві найчастіше використовується такий спрощений варіант молитви. Порівняйте:

Вірую в Бога Отця Вседержителя, творця неба і землі,І в Ісуса Христа, Його єдинородного Сина, Господа нашого, що був зачатий від Духа Святого і народився від Діви Марії, що страждав за Понтія Пилата, був розп’ятий і помер, і був похований і зійшов у відхлань. Третього дня воскрес із мертвих, вознісся на небеса і сидить праворуч Бога Отця, звідки прийде  судити живих і мертвих.

Вірую в Духа Святого, вселенську Церкву, сопричастя святих, відпущення гріхів, воскресіння плоті, вічне життя. Амінь.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.