Святоуспенська Унівська Лавра – місце, що єднає небо із землею

За свою історію Святоуспенська Унівська Лавра пережила різні часи занепаду і розквіту. Але вона завжди залишається місцем служіння – Богові і людям.

Сьогодні Святоуспенська Унівська Лавра – це цілий паломницький комплекс будівель з двома церквами, господарськими спорудами, джерелом з цілющою водою у с.Унів Львівської області. Також до Лаври належать три монастирі, що діють у Львові, по одному в Зарваниці, Яремчі, Підкамені, Городку, є монаший скит у Рожнятівському районі Івано-Франківської області. Опікується нею монаше чоловіче згромадження Студійського Уставу.

За переказами, з джерела усе й почалося. Нібито, місцевий шляхтич Ванько Лаголовський, який мав недугу ніг, гуляючи, забрів у цю місцину і натрапив на джерело, яке нуртувало чистою  водою. Тоді Ванькові виринув у голові сон, у якому він бачив жінку з дитятком на руках, яка  сповістила йому про те, що зцілиться від води. А на тому місці, на знак подяки, заповіла жінка збудувати монастир. Так і сталося.

Вид на дерев'яну церкву

Вид на дерев’яну церкву

Перша згадка про монастир припадає на XIV сторіччя. Після татарських набігів від нього не залишилося нічого. Сучасну монашу обитель збудовано в XVI сторіччі уже як справжню фортецю – з оточеним навколо ровом і валами, багатошаровими непробивними мурами з бійницями і вежами.

Справжнє відродження монастир отримав, коли ним почав опікуватися Митрополит Андрей Шептицький. У 1898 році було відновлено Студійське чернецтво. Духовне наставництво очолив його старший брат Климентій Шептицький.

Паломництво військових до Лаври

Паломництво військових до Лаври

Прагнучи відновити східну церковну традицію, Митрополит Андрей надав Унівському монастирю статус Лаври. Тут запрацювала іконописна школа, книгодрукарський цех, сиротинець.

З приходом Радянської влади, Архимандрида Клементія було ув’язнено, а Лавру перетворили на психіатричну лікарню.

Лише з розпадом СРСР,  в 1991 році в Лавру повернулися монахи. Вони відроджують свою святиню, обробляють землю, мають вулики, виготовляють свічки, доглядають кладовище ченців на Чернечій горі. Студити здійснюють духовний супровід дітей-сиріт та катехизують у школах. Але основне заняття – це служіння. На сьогодні в монастирі відправляється повне молитовне правило: Вечірня, Повечір′я, Утреня, Часи, Божественна Літургія. Багато богослужінь монахи- студити служать старословянською мовою, щоб вона не забулася.

Незважаючи на погоду, вони служать

Незважаючи на погоду, вони служать

Щороку на празник Успення Пресвятої Богородиці в Святоуспенську Унівську Лавру  зїжджаються тисячі паломників з усієї України та із зарубіжжя.

Цьогоріч через карантинні заходи у звязку з коронавірусною інфенкцією проща була локальною і малолюдною. Та монахи вірять і моляться за кращі часи

Проща до Унева зі Львову

Проща до Унева зі Львову

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.