Християнські конфесії в Україні. Як ставитися до представників інших релігій?

В Україні є три основні християнські конфесії – римсько-католицька, греко-католицька і православна. Також діють релігійні громади протестантів, юдеїв і мусульман. То ж, як ставитися до представників інших конфесій і релігій?

Основним офіційним документом, яким керуються державні органи  у питаннях релігії є закон України «Про свободу совісті і релігійні організації».

«Нинішня світова модель віросповідань подібна на дерево, де на кожній гілці сидять групи людей зі своїм окремим баченням, сповідують свій догмат віри, який виробився  віками релігійної практики. Але мій досвід, моя практика жодним чином не повинна стояти на перешкоді іншому пізнати Бога власним шляхом, – так коротко і влучно окреслив суть проблеми Єпископ Київсько-Житомирський Владика Віталій Кривицький (РКЦ).

У цьому контексті маємо виходити з трьох позицій: екуменізм, якщо йдеться про християн, діалог та любов до ближнього.

Екуменізм – це рух в християнському світі за досягнення сопричастя та повної видимої єдності між деномінаціями (від лат. «перейменування» – окрема, автономна гілка християнської Церкви). Отже, під екуменізмом можемо розуміти зусилля, фундаментом яких є бажання з’єднатися з Христом у Його молитві: «Щоб усі були одно».

Це жодним чином не означає навернення християн однієї конфесії  до іншої, коли сильніша церква поглинає слабшу. Екуменічний рух насамперед означає спільне проповідування Христа молитвою та життям.

Екуменічна молитва
Екуменічна молитва

У стосунку до віруючих інших релігій потрібно бути толерантним. Свою правду віри, яку людина пізнала і сповідує треба проявляти через своє життя, поведінку, через  власну поставу. А стосунки з представниками інших релігій будувати на діалозі. Для цього добре мати певні знання, щоб сформулювати відповідь, аргументувати власну позицію. І пам’ятати, що основою успішного діалогу є вміння слухати.

З другої позиції логічно випливає третя – любов і пошана до ближнього. Той, хто поруч, хто навпроти є також самою дитиною Божою і тому він рівний у своїх правах зі мною.

Гарний приклад на шляху до порозуміння і єднання людства свого часу дав Папа Римський св. Йоан Павло ІІ. За час свого понтифікату він налагодив дружні стосунки зі Східними й Протестантськими церквами. Став першим і донині єдиним Папою, який спільно з юдеями молився в синагозі.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.