Таїнство Миропомазання або Печать Святого Духа

Святе Таїнство Миропомазання – це видимий знак невидимої благодаті, незнищувана печать, яка уділяється всього раз, як і Свята Тайна Хрещення.

Ці два християнські обряди пов’язані між собою в часі і в церкві східного обряду робляться один за одним. У найпершому Святому Таїнстві, яке приймаємо у житті – Хрещенні, ми звільняємося від первородного гріха. Таїнство Миропомазання є другим і уділяється відразу після хрещення. З ним ми отримуємо Печать Святого Духа.

Це П’ятидесятниця для усіх християн. Подібно, як на святих апостолів у день П’ятидесятниці зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків, так  і ми отримуємо Духа Святого через освячене миро.

Миро – це ароматизоване масло, яке варять з різнотрав’я з додаванням різноманітних бальзамів. Має лікувальні властивості. Для здійснення Таїнства миро у Світлий четвер освячує правлячий архієрей. При цьому читає спеціальну молитву.

Під час обряду Таїнства священник зі словами «Печать Дару Святого Духа» помазує миром  чоло, очі, ніздрі, уста, груди, руки, ноги. Разом з помазанням миром ми отримуємо Дари Святого Духа – мудрість, розум, мужність, знання, раду, побожність, страх Божий.

Здіснення Таїнства миропомазання у РКЦ
Здіснення Таїнства миропомазання у РКЦ

Отримуючи Дари Святого Духа, ми стаємо частиною народу вибраного і отримуємо здатність пізнати своє покликання для служіння Церкві і для особистого спасіння.

В Церкві латинського обряду миропомазання уділяється в 14 років, коли молода людина здатна свідомо визнати свою приналежність до віри. Це має право робити тільки Єпископ.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.