Свято всіх святих. Здавалося, що знаєте про нього все?

Святі - це реальні люди, визнані Церквою за благочестиве і праведне життя, свідчення віри, часто підтверджене мученицькою смертю. Кожна релігія має своїх святих. Вважається, що вони є заступниками людей на небі. Про традиції та особливості святкування читайте далі.

У літургійному календарі християнського церковного року майже щодня згадують якогось святого (-ту). Церква латинського обряду поминає своїх святих, а візантійського – своїх, тобто в календарях імена святих не співпадають. Але є святі, яких шанують усі християнські церкви. Це, насамперед, Пресвята Трійця, Богородиця, Діва Марія, усі апостоли, пророки і ті, які діяли на ниві впровадження християнської віри до поділу Церкви. Наприклад, як св.Ольга і св.Володимир.

Та все ж, у головній молитві християн – Символі Віри промовляємо «Вірую у сопричастя святих»,  що означає, що всі святі, незалежно від того, до якої конфесії належать люди, що їх визнають і до них моляться, перед Богом у рівних правах.

Ми ніколи не знатимемо усіх святих, мучеників християнської ери, які зі словом «Вірую» йшли у вогонь, давали себе розпинати на хресті, стікали кров’ю у пащах левів, усамітнених ченців, які молитвами стягали Духа святого на грішну землю і нових, розстріляних у безбожницькі роки в сибірських таборах. Усі вони мали благодать віри від  Духа Святого.

Ікона на Свято всіх святих
Ікона на Свято всіх святих

Пам’ять про Всіх святих у східних церквах візантійського обряду – Православній Церкві і Греко-Католицькій, вшановують у першу неділю після дня Святої Трійці, тобто це свято рухоме. І це логічно, бо у День Пресвятої Трійці постала Церква. А через тиждень вшановуємо тих, хто для цієї справи жив, працював, віддав життя.

У Літургійних читаннях  Свята всіх Святих читається уривок з Послання до Євреїв (Євр.11: 33 -12: 2), що прославляє старозавітних праведників. І одне з Євангельських читань від Матвія, яке вказує на  необхідні ознаки святості (Мф.10: 32-33, Мф.10: 37-38 , Мф.19: 27-30) : публічне визнання Ісуса Хиста сином Божим, терпеливе «несення земного хреста» і свідоме зречення земних багатств і благ.

Церква Всіх Святих українського народу, м.Львів
Церква Всіх Святих українського народу, м.Львів

Західна Церква латинського обряду пам’ять всіх святих здійснює 1 листопада. Цю дату встановив Папа Григорій VII (1073-1085). Цього дня вірні мають обов’язок бути на Святій месі. А, за традицією, ідуть на кладовище, щоб запалити поминальну свічку на гробах предків.

На закінчення доцільно навести цитату з проповіді диякона Костянтина, яку схвалив Сьомий Вселенський Собор (787) — про опіку й заступництво святих: “Ви бо поставлені над цілим людським родом як опікуни душ, зцілителі тіл, колона віри, досконалість священства, відпущення гріхів, основа й підпора церков, лік на недуги, відпочинок для подорожніх, керма для плаваючих, поміч для бідних, охорона для воюючих, підойма для падаючих, покріплення для терплячих, провідники для заблуканих, опіка для праведних, потіха для сумуючих, для всіх могутня поміч і захорона сильної надії”.

Обовязок кожного християнина – змагати до святості.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.