|
14.10.2020 23:58

Владика Гончарук: “Ми не ведемо війни — ані справедливої, ані будь-якої”

У часі святкування Дня захисника України католицьке Інтернет-видання Credo запитало про війну Владику Павла Гончарука, ординарія Харківсько-Запорізької Єпархії РКЦ в Україні, на території якої ця війна й ведеться.

Посилаючись на енцикліку (основний папський документ, через який він звертається до всієї Церкви) «Fratelli tutti» Папи Римського Франциска, у якій понтифік чітко і однозначно каже:”Ні війні!”, навіть і “справедливій”, https://credo.pro  запитує Єпископа:

–Наша війна справедлива?

Владика Гончарук уточнив, що нашої війни немає. “Ми не ведемо війни – ані справедливої, ані будь-якої. (…) Ми захищаємо своїх і своє від окупантів”. Він пояснив, чому виправдані такі дії з боку української армії. Бо захищати треба не лише життя, але і Божий порядок, згідно з яким людина має бути вільною, має право на розвиток, безпеку, свободу слова і пересування.

–Але  ж із зброєю в руках. Може «достатньо просто припинити стріляти»?

Преосвященство Гончарук бачить мир, як комплекс виконаних умов: сильне військо з чіткою дисципліною; сильна економіка, зовнішня і внутрішня політика; справедливий розподіл благ всередині держави, а також життя згідно з Божим Законом. Це комплекс, який сприяє тому, щоб закінчилася війна.

Папа Франциск молиться за мир в Україні

Сказати, що «достатньо просто припинити стріляти», означає перекласти всю відповідальність на тих, хто забезпечує одну ланку у цьому ланцюжку, на тих, хто на передовій.

Єпископ Гончарук нагадав, що важливо пам’ятати, що той, хто віддає своє життя за своїх друзів проявляє найвищу любов. І це розуміння, цей подвиг під силу тільки захисникам, а не агресору. Сам Бог наділяє цією гідністю людей, які боронять життя інших, захищають цілісність нашої батьківщини. Йдеться не лише про Збройні сили, але й про службу безпеки, контрозвідку й інші дотичні до цієї справи служби.

Владика закликав молитися за захисників, бо в своїх обов’язках мають багато спокус. Також нагадав, що від кожного з нас залежить, якою буде країна.

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Сенсація