Вже скоро Пилипівка – не пропустіть

Майже усім великим християнським святам передує піст. Це пояснюється тим, що Церква заохочує більше часу приділяти духовному життю, молитві, розважанням над текстами Святого Писання, упокоренню плоті, справам милосердя.

Так само й перед Празником Різдва Христового маємо сорокаденний піст, який у християн візантійського обряду називається Пилипівка, бо настає відразу після дня пам’яті святого апостола Пилипа, 28 листопада. Закінчується піст богослужінням Великого Повечер’я, 6 січня, коли уже дозволено колядувати.

Різдвяний піст у ранніх християн тривав значно менше. І лише всередині ІІ ст н.е. собором було затверджено для усіх християн зберігати сорокаденний різдвяний піст. Це сталося при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлу. Спогади про Різдвяний піст зустрічається у працях ранніх богословів IVсторіччя. Про нього пишуть св.Амвросій Медіодаланський, св. Філастрій, блаженний Августин.

Праця на парафіях у спільнотах
Праця на парафіях у спільнотах

Щоб піст був добрим важливо зберігати його духовний вимір – молитву, покаяння, милостиню.

Стосовно їжі, то Різдвяний піст не є такий строгий як Великодній. Достатньо не їсти м’ясних і молочних страв у середу і п’ятницю. У цей період у церковному календарі згадується кілька апостолів і святих, тому люди святкують іменини. Бажано пам’ятати, що святкувати можна, але без гучних забав і бажано без спиртного. Краще у такий день прийти у храм і подякувати своєму покровителю за опіку і духовний супровід.

У Греко-Католицькій Церкві звільняються християни від посту у суботу, неділю та у Новий Рік (1січня).

У Православній Церкві  у Новий рік піст зберігається.

У римо-католиків латинського обряду Різдвяний піст називається Адвент і означає час очікування. Звідси і настрій з підтекстом на прийдешнє чудо народження сина Божого серед людей, на зустріч з малим дитятком, який є Спасителем всього людства.

У час Різдвяного посту здійснюється велика праця на парафіях у церковних спільнотах, відбуваються репетиції Вертепів, підготовка костюмів, розучування колядок та інше.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.