Чи можна давати милостиню біля церкви: на що впливає такий вчинок та чи вважається добим?

Релігія вчить, що милостиня - це допомога бідному. Але не тільки. Подаючи милостиню, робимо і для себе добро, бо милостиня прирівнюється до молитви. Недаремно вона є однією з умов правильного відбування посту.

Чеснота милосердя, звичайно,  дається Богом, але правильно подати милостиню – це велике мистецтво, від володіння яким напряму залежить благополуччя людини, яка подає і стан того, кому подаємо.

Якщо ви вирішили подати кому-небудь милостиню – дайте, не думаючи про те, добре чи погано ви чините, не аналізуйте, чому людина просить, чи ви взмозі зараз це зробити, –  просто дайте, бо ви даєте Господу. Не давайте людині оцінок, не робіть відмінностей між чоловіком і жінкою, національностями, бо для Нього всі – Його творіння, і Він бачить також ваше серце і знає, як ставитеся до ближнього свого у кожному випадку.

Якщо людина потребує, то їй потрібно дати, але в жодному випадку, не нашкодивши собі – відповідно до своїх можливостей. Можливо, людина не завжди потребує саме грошей.

Головна умова подаяння – від щирого серця.

Подавати можна, якщо жебраки сидять біля входу в храм, каплиці, біля святих місць і святих джерел.

Жак Луї-Давід. Велізарій просить милостиню. 1781 рік
Жак Луї-Давід. Велізарій просить милостиню. 1781 рік

Ніколи не можна подавати у самій церкві. В храмі наша увага спрямована на Господа і Йому вся честь і слава. “Жебраків маєте коло себе завжди”, – казав Він. Але ці слова не можна трактувати як зневагу до бідних. Навпаки, виходячи з храму, добре подати милостиню тим, хто просить на монастир, на лікування. Це можна робити в притворі або біля вхідних дверей.

Коли подав на виході з храму – залишив усі свої біди і проблеми вирішувати Богові, зняв з себе гріхи, а подав вхдячи в храм – забереш це все зі собою назад знову.

Часом бачимо, особливо під час прощ, жебраків, які сидять в ряд, то ж, подавати треба усім потроху,(де жебраків сидить парне число – то мертвим). Якщо сидять не в ряд, то тоді, кому вибереш.

Що іще треба знати:

  • Подавати добре середніми і дрібними монетами – 5 грв, добре з нулем – 10 грн. Не можна подавати парну монету – 2 грн, тільки на церкву.
  • Подавати треба, не торкаючись руки прохача.В разі злого умислу може забрти життєву силу, здоровя, достаток.
  • Не можна подавати по середах. Це день Меркурія і можете з подаянням позбутися успіху і благополуччя.
  • Не можна подавати у день свого народження і у день христин.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.