Чи матиме Київ свою новозавітну святу заступницю? Щороку 30 жовтня віряни вшановують пам’ять про матінку Аліпію

Вже сьогодні у спеціальній книзі Голосіївського монастиря, біля якого жила киянка, зафіксовано понад 150 зцілень та різноманітних див, з документами, що підтверджують правдивість записів. Все це — для майбутньої канонізації.

Матінка Аліпія Христа ради юродива − монахиня з даром провидіння і зцілення, жила у минулому сторіччі в хатині біля зруйнованого скита Києво-Печерської лаври, який нині є відновленим Голосіївським чоловічим монастирем. Її духівниками були преподобний Кукша Одеський та настоятель Лаври архімандрит Кронід.

У день її смерті 30 жовтня щорічно відбуваються богослужіння і поминальні заходи, які збирають тисячі людей.

Кияни її тепло називають «наша Аліпія». Але не тільки місцеві мешканці користувалися плодами дарів покійної. До неї по допомогу в недугах їхали з усієї України − матінка володіла даром зцілення.

Вшанування пам'яті матінки Аліпії
Вшанування пам’яті матінки Аліпії

Ще матінка Аліпія була провидицею. За рік до Чорнобильської катастрофи вона підпалила свій будиночок і бігаючи кругом нього кричачи: «Гаси з неба! Земля горить! Атом іде!» Згадують, що монахиня передбачила відродження Голосіївського монастиря і розкол Церкви. А також й свою смерть.

Ті, хто її знали особисто пригадують надзвичайну прозорливість матінки. Від неї нічого не можна було приховати і  їй нічого не можна було збрехати. Та ніхто й не пробував, бо відразу чув, як монахиня починала бідкатися і каятися у прогрішенні від свого імені, а насправді говорила про провину співрозмовника. Така манера будити у візаві голос сумління мала надзвичайний ефект. Траплялося, що людина, визнавши власну провину, після чаю з бабцею ішла додому здоровою.

Спогади про матінку Аліпію межують з фантазіями і легендами, але до цього часу є люди, які її особисто знали і свідчать про неї, що була особистістю неоднозначною, дуже сильною і неординарною. Ламала людські уявлення про бога і про них самих і нічого не боялася.  Досить згадати, як нагодувала зіпсутими грибами хвору на невиліковну шлункову хворобу жінку і та до вечора уже почувалася здоровою.

Про юродивих дізнаємося зі старозавітніх біблійних текстів. Юродивими були пророки св. Ісая, св.Єремія, св.Єзекиїл. І вже пізніше – у Царгороді мешкав св. Андрій Юродивий.

Довідково: Юродство – це методика духовного подвижництва, що ґрунтується на  божевіллі але найчастіше на його симуляції з метою самоприниження і таким чином,  упокорення свого «я», власної гордині. Протилежним можна вважати стяжання Духа Святого у повній самотності. У другому випадку людина не зрікається розуму, але просто відмовляється від потреби ним послуговуватися.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.