5 умов доброї сповіді: як підготуватися і виконати, щоб зарахувалось

Вже зовсім скоро Пилипівка, тобто різдвяний піст, під час якого добре примиритися з Богом – посповідатися.

Умова 1: Зробити Іспит сумління

Іспит сумління – це звернення до Бога з проханням допомогти нам пізнати самих себе. Його потрібно починати з прослави. Прославляючи Господа, ми ще раз засвідчуємо віру в нього і довіру до нього.

Головною метою іспиту сумління є визнання нами скоєних гріхів: тяжких і легких, тобто повсякденних.

До тяжких гріхів належать ті, які скоєні свідомо, за добровільним вибором зла. Решта, якщо немає повної свідомості або вчинені від слабодухості є легкими, повсякденними, які не відлучають від Бога, але стають серйозною перепоною на шляху Божого життя.

На сповіді
На сповіді

Умова 2: Збудити у собі жаль за гріхи

Акт жалю – це перш за все, акт розуму і волі. Тобто людина усвідомлює, що своїм життям, чи негідним вчинком образила люблячого Бога і завдала собі шкоди.

Є досконалий жаль. Це тоді, коли людина з любові до Бога жаліє про скоєний гріх.

І є недосконалий, коли людина жаліє про гріх зі страху перед карою Божою.

Умова 3: Прийняти рішення виправитися

З жалю логічно випливає рішення виправитися – людина усвідомлює свій гріх, кається і постановляє ніколи більше не грішити.

Умова 4: Щиро і відважно визнати свої гріхи перед Богом священнику

Людина вітається християнським привітанням «Слава Ісусу Христу». Далі каже, коли останній раз сповідалася. Пригадує, чи не затаїла або не забула з часу останньої сповіді якийсь гріх. Зізнається чи виконала покуту.

Далі перелічує гріхи і коротко обставини, за яких було вчинено гріх.

Важливо сповідатися з повсякденних гріхів, бо тоді у нас росте бажання бути вірному Богові., бажання, щоб Він був з нами.

Якщо згадався якийсь забутий гріх, то потрібно його визнати на цій сповіді.

Наприкінці сповіді потрібно сказати, що більше гріхів не пам’ятаю, за всі гріхи мого життя жалкую і  прошу про науку, покуту і розгрішення.

Умова 5: Покута

Кривду маємо відшкодувати: Богові – це, зазвичай, молитва; людям – віддати вкрадене чи поросити пробачення і т.д.; собі – цими попередніми актами ми відшкодовуємо собі.

 

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.