5 міфів про чистилище, в які вірить багато людей. Можливо, й ви один із них?

Чистилище в католицькому віросповіданні це місце, куди душа потрапляє після смерті, щоб очиститися, тобто отримати святість, необхідну для входження до небесної радості. Бо, як сказано в Святому Писанні, ніщо нечисте туди не ввійде.

Багато людей не знають або мають хибні уявлення про чистилище. Ось 5 найпоширеніших міфів про чистилище.

Душа отримує ще один шанс

Після смерті душа має визначене місце. В Катехизмі Католицької Церкви сказано про три останні речі: Смерть, Пекло, Рай. Отже, якщо місце душі у Пеклі, то вона не має шансу потрапити в чистилище. Другого шансу немає.

Про це в Святому Письмі не сказано

Це правда, що такого слова  там немає. Але у третьому розділі Першого Послання до Корінтян святий Павло описує період після смерті, але ще перед входженням до неба, в якому християнин очищається вогнем.

В Євангелії від Матея, у розділі 12, Ісус згадує про можливість прощення після смерті.

Це місце, де можна врятуватися поза Христом

В чистилище може потрапити тільки та душа, яка перед смертю примирилася з Богом і на яких Він очікує. І очищення  − не спосіб Його обдурити, а засіб Його благодаті.

Відпустами можна викупити спасіння

Свята Церква запровадила відпусти як можливість обмежити страждання і скоротити час перебування душі в чистилищі. Але вони не вирішують, де буде душа – в пеклі чи в раї. Це прерогатива Бога.

Молитва за померлих – середньовічна практика

В книгах Старого Завіту, зокрема, у Книзі Макавеїв, розділі 12, згадується про необхідність молитися за померлих.

За померлих молилися ще ранні християни. Також і євреї ще до приходу на Землю Ісуса Христа.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.