1 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня весь світ продовжує відзначати свято Нового року, а православні християни вшановують пам'ять святого Боніфатія.

1 січня – перший день нового року за григоріанським календарем.

На цей день іменини випадають у власників наступних імен: Ілля, Тимофій, Григорій, Боніфатій, Пров, Євтихій, Трифон, Аглая та Капітон.

У світі на цей день припадає відразу кілька свят. По-перше, це Новий рік, по-друге для православних християн день вшанування святого Боніфатія, а католики цього дня відзначають торжество Пресвятої Богородиці.

Віруючі православні християни, незважаючи на те, що цей день є офіційним вихідним, йдуть до церкви, аби помолитися і вшанувати святого Боніфатія, який народився у Римі і помер мученицькою смертю за віру.

Ікона святого Боніфація Римського
Ікона святого Боніфатія Римського

Віряни просили у Святого позбавити їх хвороб. найчастіше алкоголізму. Люди вірили, що Боніфатій охороняє усіх від хвороб.

Люди вірили і продовжують вірити в те, що до кінця року слід віддати всі борги, аби весь наступний рік не ходити у боргах.

Також гарною прикметою, якої багато хто досі дотримується є зустріч Нового року у новому одязі. Не обов’язково купувати собі все нове. Головне мати хоча б одну нову річ. Це може бути одяг або прикраса.

Торговцям, які в цей день працюють слід зробити гарну знижку першому покупцеві, аби весь наступний рік торгівля йшла вдало. Але існувала одна порада, якої все ж намагаються дотримуватися, а саме не працювати в перший день нового року. Тоді, як вірили люди, наступний рік пройде легко.

З першим днем нового року було пов’язано багато прикмет, за якими вгадували погоду на весь наступний рік і визначали яким буде врожай.

Зимові свята
Зимові свята

Зокрема, зоряна новорічна ніч обіцяла багатий урожай ягід. А от місячна новорічна мала пронести гарний урожай бобових культур.

Гарною прикметою на новий рік був сніг 1 січня. Він свідчив про гарний урожай хліба. А от вітряна погода мала принести восени багато горіхів.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.