3 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни продовжують готуватися до Різдва.

3 січня – третій день нового року за григоріанським календарем.

На цей день випадають іменини у Уляни, Михайла, Микити та Петра.

Православні віруючі вшановують пам’ять святої великомучениці Іуліанії, яка народилася у місті Нікомидії і була донькою язичника Африкана. Згодом батько заручив її з хлопцем, на ім’я Єлевсій, але вона відмовилася виходити за нього заміж. оскільки зреклася язичництва і прийняла християнство.

Ікона мучениці Іуліанії
Ікона мучениці Іуліанії

Скільки не просив чоловік Іуліанію вийти за нього заміж, вона залишалася непохитною. Зрештою. він не витримав і піддавав дівчину довгим катуванням у присутності 500 чоловіків та 130 жінок.

Проте навіть це не змусило Іуліанію відректися від своєї віри і вийти заміж за Єлевсія. Чоловіки та жінки, які стежили за катуванням дівчини переконалися у непохитності її віри і теж прийняли християнство. Після цього їх усіх стратили, а дівчину піддали мукам.

Цього дня разом з мученицею Іуліанією, православні християни вшановували також і преставлення святителя Петра.

З днем 3 січня у православних християн пов’язано кілька заборон. По-перше, вони цього дня нікому не бажали здоров’я та щастя, адже вірили, що все буде навпаки. Також не радили у цей день не лише підглядати та підслуховувати, а й говорити занадто голосно і кричати.

Зимові свята в Україні
Зимові свята в Україні

Наші пращури вважали, якщо на день Петра світанок червоний, то готувалися до заметілі. А якщо цього дня вийти на вулицю і покричати, а луна йтиме далеко, то слід готуватися до сильних морозів.

Пращури помічали, якщо на землі цього дня лежить багато снігу, то і рік буде родючим. А от якщо снігу мало, але стоять сильні морози, то літо буде спекотним і посушливим.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.