8 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

8 січня православні християни відзначають Собор Пресвятої Богородиці.

На 8 січня припадає відразу два свята – другий день Різдва і Собор пресвятої Богородиці. Друге свято пов’язане не лише з Дівою Марією, а й з усіма. хто пов’язаний з нею та Ісусом {ристом.

Цього дня ходять у храм на службу, а після приходять до тих, хто допоміг з’явитися на світ. Бабів-повитухам цього дня припригощали вечерею. також цього дня відбувалися панахиди за померлими. Наші предки вірили, що цього дня до храмів сходяться душі померлих, а службу проводять мертві священики.

У народі 8 січня ще називали “жіночими кашами”. Цього дня жінки брали ложки і ходили в гості їсти кашу, яку господарі готували спеціально для цього дня.

Колядувати могли не лише хлопці, а й дівчата
Колядувати могли не лише хлопці, а й дівчата

Також 8 січня вагітним жінкам та їхнім чоловікам забороняється важко працювати. Якщо ж цю заборону порушити, то дитина може народитися шестипала, безпала або в неї можуть зростися пальці.

При цьому не забували і про святкування Різдва. Цього дня до хлопчачих та парубоцьких гуртів колядників приєднувалися і дівчачі.

8 січня, аби залучити удачу на весь рік, обов’язково треба було запросити в гості того, хто прийшов до господаря. І не просто запросити в дім, а ще й почастувати чимось смачним.

Також цього дня треба було позбутися всього непотрібного і битого посуду. Це, за віруваннями пращурів, мало принести щастя.

Якщо цього дня приходили колядники, то їх обов’язково мали запросити в будинок і нагодувати чимось смачним. Це обіцяло господарям щастя і благополуччя на весь рік.

Колядники
Колядники

А от купувати цього дня мотузки або вироби з них, а також варити та пити кисіль – було строго заборонено. За давніми повір’ями це могли привернути до помешкання смерть.

Дівчата, які хотіли знати чи вийдуть вони цього року заміж, обов’язково ворожили, адже вважалося, що саме цього дня такі ворожіння були найправдивішими. те саме стосувалося і ворожінь на врожай.

Як і в усі інші зимові дні, цього дня також слідкували за погодою. Приміром, якщо 8 січня за вікном гуляла хуртовина і був сніг та мороз, то літо обіцяло бути холодним і дощовим.

Якщо ж цього дня над головами літали зграї ворон, то готувалися до хуртовин. Але якщо бачили у печі біле полум’я замість червоного або сніг прилипав до долонь, то навпаки, чекали на потепління.

Голосне цвірінькання синиць 8 січня свідчило про те, що треба готуватися до нічних заморозків.

А от якщо після заходу сонця небо забарвлюється у червоний колір, то чекали сильних морозів. Про наближення негоди свідчила і пригоріла 8 січня каша.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.