|
09.01.2021 17:00

Цікаві факти про Старий Новий рік, про які ви, можливо, не знали

Традиція двічі зустрічати Новий рік з’явилася після введення в нашій країні григоріанського календаря. Різниця з юліанським календарем, за яким жила наша країна до революції, становила на початок 20 століття 13 днів. Таким чином, з’явилася можливість зустріти Новий рік двічі.

Різниця між григоріанським і юліанським календарями поступово збільшується. В 2100-му році вона складе вже 14 днів. І наші нащадки будуть відзначати настання Старого Нового року в ніч з 14 на 15 січня.

Популярність цього свята з кожним роком зростає, багато хто ставиться до нього як до самостійного свята.
Крім нашої країни, це свято відзначають в Грузії, Білорусі, Абхазії, Македонії, Румунії, Греції, Сербії, Чорногорії і в деяких німецьких кантонах на північному сході Швейцарії, де його називають День Святого Сильвестра.

На Русі в цей день відзначали пам’ять Святого Василя Великого, або, як говорили в народі, Василів день. Його шанували, як подавця земної родючості, зверталися до нього з молитвою про благополуччя і хорошу врожайність в наступаючому році.

Страви зі свинини були головним частуванням в селах. У заможних будинках на столі цілий тиждень стояла свиняча голова. А ось страви з риби або птиці були не прийняті: щастя може спливти або полетіти з дому.

У цей день обов’язково варили кашу, причому, з процесом приготування цієї страви було пов’язано чимало прикмет. Коли каша зварилася, дивилися – чи повний горщик. Причому, каша не повинна з нього «втекти», це вважалося поганою прикметою. Ще гірше, якщо тріснув горщик – це віщувало біду всьому будинку. А ось якщо каша вдалася, в будинку буде щастя і достаток. Невдалу кашу не їли, а викидали в річку.

Якщо у ніч з 13 на 14 січня небо ясне і зоряне, це обіцяло хороший врожай ягід. Вранці 14 січня потрібно струшувати плодові дерева в саду, наші предки вірили, що це захистить їх від шкідників.

Картина присвячена Старому Новому року

Популярність цього свята з кожним роком зростає, багато хто ставиться до нього як до самостійного свята, більш спокійного, ніж новорічна метушня. Є можливість у спокійній обстановці продовжити радість свята. Після переходу нашої країни на новий календар, настання Нового року доводилося на різдвяний піст, а ось Старий Новий рік відзначають вже після Різдва, коли вже немає заборони на вживання продуктів тваринного походження, не дозволених в пост.