Старий Новий рік та Святого Василя 14 січня 2021: що можна та чого не можна робити в цей день

14 січня українці відзначають відразу два свята.

14 січня – чотирнадцятий день нового року за григоріанським календарем і перший день за юліанським, або церковним.

Цього дня іменини святкують власники імен Богдан, Василь, В’ячеслав, Григорій, Емілія, Іван, Микола, Михайло, Олександр, Петро, Платон, Фелікс, Трохим, Федот, Феодосій.

14 січня православні віряни вшановують пам’ять святого Василія Великого, який був архієпископом Кесарії кападокійської. Про нього говорили, що він був аскетом, богословом, вченим та автором кодексу чернечого життя.

Для більшості православних християн цей день асоціюється зі святом Старого Нового року. У цей день, так само, як і на Різдво, прийнято було носити “вечерю”. Проте заходили виключно до сільських баб-повитух.

14 січня святкують Василя та Старий Новий рік
14 січня святкують Василя та Старий Новий рік

На свято Василя прийнято було щедрувати, бажаючи всім добра і щастя на весь наступний рік. Щедрівки зберегли свій народний оптимізм завдяки тому, що не піддалися впливові церкви, на відміну від колядок, які розповідали про народження Ісуса Христа.

Цього дня дотримувалися певних звичаїв. Зокрема, як і у будь-яке інше свято, не можна було сваритися, лихословити і думати про погане. Це було пов’язано з давнім повір’ям про те, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш.

Вважалося, що людину, яка народилася на день Василя, чекало багатство. Крім того, аби весь рік бути успішним, цього дня радили одягнути щось нове.

Не забували цього дня пращури слідкувати за погодою. Вважалося, якщо 14 січня почнеться з завірюхи, то снігопади триматимуться аж до весни. Сильні снігопади цього дня були вірною ознакою врожайних літа та осені. А от відлига на святого Василя вказувала на прохолодне літо.

Щедрувальники
Щедрувальники

Пращури вірили, що молодик на небі 14 січня означає, що весною слід готуватися до повеней. Але яскраві зірки на Василя свідчили, що треба готуватися до сильних морозів.

Вгадували цього дня погоду не лише за опадами та небом, а й за вітром. Предки вірили, з якої сторони на Василів день дме вітер, такого літа слід очікувати. Зокрема, якщо вітер дув з півночі, готувалися до холодного літа, вітри з заходу обіцяли негоду, зі сходу – засушливе, а з півдня – тепле і сприятливе.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.