Тетянин день 25 січня 2021: що можна та чого не можна робити в цей день

25 січня, у 25-ий день нового року. православні святкують Тетянин день. Разом з цим, у цей день студенти відзначають і своє особисте свято - день студента.

На день 25 січня іменини припадають у власників таких імен, як Галактіон, Євпраксія, Ілля, Макарій, Мартініан, Мерт, Петро, Сава, Силуан і Тетяна.

Свята Тетяна, або Тетіана, відома тим, що за правління імператора Севері була страчена через відданість християнській вірі та відмові повертатися до язичництва.

25 січня відзначають Тетянин день і день студента
25 січня відзначають Тетянин день і день студента

На цю дату випадає ще одне свято – день студента, адже дочка римського консула була покровителькою студентів. Цього дня відзначають одне з двох існуючих свят, присвячених студенству.

Друге свято припадає на 17 листопада. Саме тоді студенти влаштовують вечірки, розважаються та закликають шару. Ця дата вважається офіційним святом студентів.

За народною традицією, 25 січня найстарша жінка в родині повинна була спекти коровай і роздати по шматочку усім членам родини. А якщо цього дня народилася дівчинка, то вона ставала хорошою господинею.

На Тетянин день пекли коровай, який ділили між усіма членами родини
На Тетянин день пекли коровай, який ділили між усіма членами родини

Зазвичай на Тетянин день батьки та студенти молилися святій на успішне навчання.

А от лаятися і сваритися цього дня було заборонено. Особливо це стосувалося взаємин з близькими людьми, з якими цей день треба було провести у мирній та дружній атмосфері.

Також за народними віруваннями не можна було зустрічати Тетянин день у неприбраному або брудному будинку. Тож напередодні господині прибирали, мили та наводили лад у оселі. Це робилося для того, аби не накликати на помешкання та родину неприємності.

Не віталася і відмова у допомозі нужденним або просто тим, хто потребує допомоги або підтримки.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.