Подвійна дата 29 січня 2021 — день пам’яті героїв Крут і день святого Петра: що можна і чого не можна робити

На 29 січні припадає подвійна дата: день святого Петра у православному календарі і День пам'яті героїв Крут у цивільному.

29 січня православні християни вшановували пам’ять святого Петра, якого вважали захисником худоби. Через це в народі закріпилися такі імена святого як Петро Полукорм та Петро Верига. У цей день вважалося, що зима йде на спад, льодовий покрив на річках слабшає, люди і тварини з’їли половину всіх зимових припасів.

За давніми переказами, святий Петро був ув’язнений у 42 році за наказом царя Ірода Агриппи за проповідь про Ісуса Христа. Напередодні дня суду у камперу в’язниці з’явився Ангел господній і звільнив ув’язненого за вірність Ісусові. Кайдани там і лишилися у пам’ять про здійснене диво. Християни забрали їх і тепер кожен. хто потерпає від хвороб може прийти й доторкнутися до цих ланцюгів й отримати зцілення.

Свято Петра Вериги
Свято Петра Вериги

Оскільки на Вериговий день зазвичай спостерігалося ослаблення крижаного покриву, а зима наближалася до завершення, то селяни вирушали заготовляти дерево і розчищати ділянки під засівання різними господарськими культурами. Робили це саме на Петра Вериги, оскільки вважалося, що рубати живі дерева – це гріх, а от взимку, поки дерево “спить”, це дозволялося.

Також наші предки вважали, що у дім, збудований з такого дерева ніколи не влучить блискавка і таке помешкання краще зберігає тепло.

Крім цього, за віруваннями наших пращурів, на Петра Вериги прийнято було розповідати різні небилиці про зиму.

Як і на кожне свято, на Петра існували певні заборони. Зокрема, не можна було прати, оскільки це вважалося великим гріхом.

Не можна було 29 січня сваритися з людьми. лихословити та лаятися. Крім цього радили не зловживати шкідливою їжею та спиртним. А також застерігали від того, щою давати у борг гроші.

Особливою порадою цього дня було не зосереджуватися на дрібницях.

Окрема порада на Петра Вериги існувала для рибалок. які займалися зимовою риболовлею. Їм радили або не ходити на лід, або бути обережними, оскільки саме цього для була велика ймовірність того. що лід проломиться.

День пам'яті героїв Крут
День пам’яті героїв Крут

Окрім християнського свята, на цей день припадала і пам’ятна дата в історії України. Саме цього дня у 1918 році біля залізничної станції Крути відбувся нерівний бій між українськими студентами та більшовицькими загонами Муравйова. Після п’яти годин бою у студентів закінчилися патрони. Дехто загинув на місці, а декого взяли в полон більшовики. Проте і їм не вдалося вижити. Не витримавши непокори. представники тодішньої комуністичної влади розстрілляли студентів. а декого закололи багнетами.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.