30 січня 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

30 січня - передостанній день першого місяця нового року. Цього дня віряни готують обрядові страви і готуються до зустрічі весни.

На 30 січня випадають іменини у власників імен Антон, Антоній, Єгор, Юрій, Георгій, Іван й Антоніна.

Перекази свідчать, що Антоній народився у християнській родині. Проте у 20 років він відмовився від усіх благ й усамітнився в пустелі. Там його всіляко намагалася спокусити нечиста сила, біси і демони. Проте він вистояв і не зради віри. Тому 30 січня ще вважається днем захисту від нечистої сили.

За народними віруваннями цей день знаменував середину зими. Господарі перевіряли чи вистачить припасів до весни, а господині пекли обрядову страву, яка називалася толокняними колобками. За уявленнями наших пращурів вони були символом сонця. Цю випічку потім роздавали всім рідним та близьким.

30 січня вшановують Антонія Перезимника
30 січня вшановують Антонія Перезимника

Цього дня важливо було залякати відьом,чаклунів, бісів та іншу нечисту силу. Це робилося в пам’ять про те, що Антоній довгий час боровся з демонами та нечистою силою. Для цього, людина, яка першою виходила з дому, мала дійти до найближчого перехрестя і повернутися додому задом наперед.

Якщо це вдавалося, то за допомогою палиці та знігу “замітали” сліди, аби нечиста сила не знайшла дорогу до помешкання.

А щоб позбутися пристріту, господарі брали серп або ніж й проводили ним по дорозі, що веде до будинку.

Прикмети на 30 січня
Прикмети на 30 січня

Народні прикмети на день Антонія Великого забороняли братися за важку роботу. А жінкам, щоб убезпечити рідних, зокрема дітей, від хвороб не можна було в’язати, шити, прясти й готувати сочевицю та боби. Проте зовсім уникати роботи цього дня теж не рекомендували.

Крім цього не можна було зловживати спиртними напоями та їжею. Також не радили у цей день лихословити, сваритися та ображать рідних і близьких.

Не варто було й оминати нужденних та робити гучних заяв і давати обіцянки.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.