2 лютого 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

У другий день лютого православні християни вшановують пам'ять Євфимія Великого. Традиційно, цього дня дотримуються певних заборон.

На 2 лютого припадає православне свято Євфимія Великого. У народі його ще називають Євфимій Благодушний або Євфимій Схимник. За переказами він жив у 5 ст і вважається засновником чернецтва.

Відомостей про життя Євфимія Великого небагато. Відомо, що святий народився в римській провінції Малої Вірменії, у місті Меліта. Коли йому було три роки, Євфимій втратив батька і на прохання матері хлопця прийняв на виховання єпископ Отрій Мелітенський. Саме він охрестив Євфимія, вивчив і доручив наглядати за всіма навколишніми монастирями.

2 лютого вшановують Євфимія Великого
2 лютого вшановують Євфимія Великого

Проте довго засиджуватися на одному місці Єфремій не збирався і у віці 28 років відправився у паломництво до Єрусалиму. Саме після цього він перетворився на затворника і покидав своє житло лише по суботах.

Основне, чим займався святий, так це вигнання бісів, втішення скривджених та зцілення недужих від усіх хвороб.

На цей день припадають іменини у Юхима, Захара, Інни, Лаврентія, Лева, Павла, Римми та Семена.

На день Єфремія Велокого існував ряд заборон, яких неухильно дотримувалися православні віряни. Зокрема, за народними віруваннями не можна було лишати вдома битий посуд або сміття.

Щоб уникнути нещастя не варто було без поважної причини виходити з дому після заходу Сонця. Так само, не радили піднімати на дорозі дрібні гроші. Вважалося, якщо це зробити, то весь рік пройде у бідності.

Традиції та вірування на Євфимів день
Традиції та вірування на Євфимів день

А щоб уникнути конфліктів, не можна було 2 лютого перебирати крупу.

А от для достатку вдомі на весь наступний рік треба було, якщо прийшли гості, запросити в будинок, прийняти їх належним чином і почастувати смачненьким.

До того ж ватро було придивитися до снів, що сняться в ніч з 1 на 2 лютого. Вважалося, що вони віщі й можуть вказати на те, що чекає на людину у майбутньому.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.