День літнього сонцестояння 2021 — точна дата і час: як підготуватися та що необхідно зробити заздалегідь

Дивовиже природне явище знали ще наші предки, які вклонялися сонцю. Дізнайтеся про традиції цього дня.

21 червня – особливий день у році. Під час сонцестоянь, яких у році два (літнє та зимове), Сонце знаходиться на максимальному відмінюванні на північ або південь стосовно екватора. Вчені підрахували, що до 21 червня світловий день похвилинно збільшується, а після – зменшується.

День літнього сонцестояння 2021

Вважається, що саме у цей період ми переживаємо найдовший день. Астрономи підмітили, що 21 червня, Сонце практично зависає над горизонтом та не рухається певний час. Звідси й назва пішла про Сонцестояння.

Традиції та обряди у цей день

Як ви знаєте, наші предки дуже шанували небесне світило. У слов’янській міфології навіть було божество – Ярило. Вважалося, що у цей день відбувається одруження головного божества, заради якої Сонце спускалося на Землю (Воду-Дану). Після народжувалася Зоря.

Ярило. Умовне зображення божества. 

Для того, щоб після підземелля Сонце повернулося назад на небо, люди розпалювали вогнища та водили хороводи. Дівчата плели вінки. Попіл з вогнища брали з собою, несли до хати і посипали місце перед вдихом. Вважалося, що це захистить від нечистої сили.

Слов’яни вважали, що 20-ті числа червня найкраще підходять для одруження, адже Сонце зміцнювало любов, давало довголіття.

У цей день не можна сваритися, зневажливо ставитися до вогнища, ображати маленьких звірят та косити траву. Квіти потрібно приносити додому тільки польові 21 червня, адже вони несуть заряд сонячної енергії.

 

Share