Свято 27 травня 2021: день, коли церква вшановує нашого земляка – Микиту Києво-Печерського

Святий Микита був простим киянином, коли вирішив прийняти православну віру. Втім, церкві вирішила канонізувати чоловіка.

Церква знає багато святих грецьких святих, ізраїльських, македонських та інших національностей. Цікаво, що 27 травня відзначає саме день українського мученика Микити.

Чоловік народився у Києві та отримав сан святого навіть попри той факт, що його намагався спокусити диявол.

Святий Микита Києво-Печерський

Сталося це так: дуже побожний вірянин зустрівся з бісом, який взяв образ янгола. Так диявол ввів в оману чоловіка та наказав йому не вивчати Новий Заповіт, інші тексти святого письма, а читати лише Стрий. Більше того, чорт спровокував Микиту й підказав йому займатися пророцтвами.

І Микита став пророкувати, знав напам’ять усі книги Старого Завіту, але відмовлявся вивчати Євангеліє. Слава про нього досягла київського князя Ізяслава, якому він повідомив про вбивство князя Гліба Святославича і порадив послати його сина Святополка в Новгород на князювання. Ігумен Никон разом з іншими монахами молитвами вигнали біса.

Місце де у затворництві жив святий, відзначено спеціальною табличкою у Києво-Печерській Лаврі.

Братія врятувала Микиту, він враз покаявся та почав вести дуже скромне та стримане життя.

Коли чоловіка звели в сан Новгородського єпископа, він почав будувати храми та всіляко допомагати іншим побожним християнам. Через 450 років знайшли місце його поховання та виявилося, що його мощі – нетлінні. Зберігся навіть одяг Микити. Тепер йому поклоняються віряни та просять у нього захисту.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.