Богородичні свята: Покрова Пресвятої Богородиці. Чому така назва?

Поміж Богородичними святами  християнського церковного року Празник Покрови Пресвятої Богородиці  заслуговує на особливу увагу. Його християни східного обряду відзначають 14 жовтня.

Передісторією до започаткування празника було видіння св. Андрія Юродивого, під час якого йому у храмі обложеного арабами Царгорода з’явилася Пресвята Богородиця, і накрила місто своєю хустиною омофором. Так вороги відступили і місто було врятоване.

Від тієї хустки – покрова і празник дістав назву.

Відоме особливе ставлення і пошанування українського народу до Покрови Пресвятої Богородиці. Воно проходить через всю історію, беручи початок ще в Київській Русі. Князь Ярослав Мудрий з вдячності за перемогу над печенігами збудував у Києві собор св.Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах. Запорожці мали на Січі церкву Покрови Пресвятої Богородиції де заносили молитви з проханнями про кращу долю для себе, своїх родин і всієї України.

Гуцульський образ Покрови на склі
Гуцульський образ Покрови на склі

І вже за нової історії геройська Українська Повстанська Армі взяла на свій щит лик Богородиці Покрови і проголосила день її вшанування своїм офіційним святом.

А  з 2015 року Празник Покрови став ще й Днем Захисника України.

Шанування Пресвятої Богородиці як Заступниці і Покровительки українського народу дає надію, що впаде царство пітьми, закінчиться ненависна війна І Україна врешті-решт стане вільною і багатою.

До свята Покрови, як правило, мав бути зібраний весь урожай і бути закінчені усі осінньо-польові роботи, тому й говорилося у народі “Покрова прийшла – посиденьки принесла”.

Молитва до Пресвятої Богородиці Покрови

Прибігаю до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, що молимося до Тебе. Покрий нас покровом Твоїм і випроси у Бога, Сина Твого, для нас всіх благ: подружжю любов та злагоду, дітям послуху, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім нам дух розуму і благочестя, дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Народні прикмети, які не раз справджувалися

  • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
  • Звідки на Покрову вітер дме, з тієї сторони і чекай перші морози.
  • Якщо на Покрову вітер південний – зима буде теплою, північний і східний – холодною, західний – сніжною.
  • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
  • Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.
  • Не утеплиш будинок до Покрови – всю зиму будеш мерзнути.
  • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло.
  • Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.
  • Сніг у весілля на Покрову – щастя молодим.
  • Багато снігу на Покрову – буде багато весіль в наступному році.
  • Сильний вітер на Покрову – буде багато наречених.

       

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.