Свято 16 червня 2021 року: вшановують пам’ять мученика Лук’яна – як правильно молитися у цей день

16 червня - незвичайний день. Сьогодні вшановують пам'ять мученика Лук'яна, але разом з тим гадають на майбутнє.

Майже кожен день світського календаря відповідає релігійному святу. 16 червня весь православний світ згадує мученика Лук’яна, але разом із тим вдається до тлумачення прикмет. Сьогоднішній день один з небагатьох, коли тісно сплелася пам’ять про святого та архаїчні народні вірування.

Лук’ян Вітряк

Святий Лукілліан (таке справжнє ім’я мученика) до сивих років жив у язичницькому забутті. Однак, будучи вже у похилому віці, Лукілліан змінив віру на християнську і навіть прийняв хрещення. Він помер у муках за Ісуса Христа.

Святий Лукілліан

Навряд чи у III столітті нашої ери чоловік міг припустити, що українці адаптують його ім’я, а ще й наречуть Вітряком.

Чому Вітряк? Бо у цей день наші пращури намагалися за вітром визначити майбутнє. Навіть могли вгадати яким буде врожай.

Дуже боялися у цей день північно-західного вітру. Люди визначили, що саме він приносить вологість. Якщо вихор повільно піднімається догори і довго обертається – погода буде ясна, а от якщо туман вранці 16 червня стелиться по воді – це до сонячної погоди і теплої погоди.

Заборони та молитви 16 червня

Не можна у цей день поратися господарством, а також стригтися. Не підходить також день Лук’яна Вітряка для весіль і гулянь з великою кількістю страв і випивки.

Молитися радять зранку у цей день: достатньо прочитати традиційне Отче Наш, тричі сказати “Амінь” та поцілувати образ Божий.

Не забудьте також у цей день сказати добре слово близьким.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.