|
15.06.2021 21:54

Свято 16 червня 2021 року: вшановують пам’ять мученика Лук’яна – як правильно молитися у цей день

Майже кожен день світського календаря відповідає релігійному святу. 16 червня весь православний світ згадує мученика Лук’яна, але разом із тим вдається до тлумачення прикмет. Сьогоднішній день один з небагатьох, коли тісно сплелася пам’ять про святого та архаїчні народні вірування.

Лук’ян Вітряк

Святий Лукілліан (таке справжнє ім’я мученика) до сивих років жив у язичницькому забутті. Однак, будучи вже у похилому віці, Лукілліан змінив віру на християнську і навіть прийняв хрещення. Він помер у муках за Ісуса Христа.

Святий Лукілліан

Навряд чи у III столітті нашої ери чоловік міг припустити, що українці адаптують його ім’я, а ще й наречуть Вітряком.

Чому Вітряк? Бо у цей день наші пращури намагалися за вітром визначити майбутнє. Навіть могли вгадати яким буде врожай.

Дуже боялися у цей день північно-західного вітру. Люди визначили, що саме він приносить вологість. Якщо вихор повільно піднімається догори і довго обертається – погода буде ясна, а от якщо туман вранці 16 червня стелиться по воді – це до сонячної погоди і теплої погоди.

Заборони та молитви 16 червня

Не можна у цей день поратися господарством, а також стригтися. Не підходить також день Лук’яна Вітряка для весіль і гулянь з великою кількістю страв і випивки.

Молитися радять зранку у цей день: достатньо прочитати традиційне Отче Наш, тричі сказати “Амінь” та поцілувати образ Божий.

Не забудьте також у цей день сказати добре слово близьким.