Свято 18 червня 2021 року: День сон-трави та Дорофія Тирського – все про традиції, обряди та прикмети

Чарівна та загадкова рослина розпускається цього дня.

18 червня завжди шанувалося нашими предками. Цього дня розпускалася дивовижна квітка – сон-трава. Пращури вірили, що вона відкривається, віщуючі прихід коротких ночей. Тим не менш, йшли збирати її у поля, адже ще здавна знали, як правильно приготувати рослину, аби вона подарувала гарний сон та могла залікувати рани.

Сон-трава за повір’ям є лікувальною рослиною

А ще цього дня вшановували пам’ять мученика Дорофія Тирського. Чоловік більше 50 років був священнослужителем та навернув у християнську віру багато язичників. За це його переслідувала царська влада. Його катували, змушували зректися Господа, але Дорофій вистояв та не зрадив Христа.

Чоловіка можна просити 18 червня про спасіння душі таким тропарем:

Нищелю́бием обогати́вся/ и ми́лость воздержа́ния источи́в,/ наслажде́ния Ца́рствия Небе́снаго сподо́бися,/ страда́льчески бе́ды прии́м по ста́де свое́м,/ и апо́столом обре́теся ссе́льник,/ о́тче священному́чениче Дорофе́е,/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Прикмети та заборони 18 червня

Особливих заборон цього дня немає. Єдина порада – не можна відкладати у цей день свої справи на потім.

Щодо прикмет, вважається, що якщо на Дорофія виполоти бур’яни не городі – вони більше не з’являться. Перед роботою на городі слід прочитати обов’язково молитву.

А ще, якщо 18 червня – хороша погода, то буде хороший урожай зерна. А сильний вітер пророкує, що все літо буде вітряним і дощовим.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.