Свято 25 травня 2021: день Петра Афонського – що заборонено у цей день виносити з хати, аби не пішло щастя

25 травня православний світ згадує великого святого Петра Афонського. Дізнайтеся все про це свято.

Його називають Петро-рибалка, а за народним календарем 25 червня – це запізнілий капусняк. Розбираємося, як правильно відзначати це свято.

Святий Петро Афонський

Святого Петра Афонського не слід плутати з апостолом Петром. Грек за походженням, святий жив  у VII-VIII століттях. Народився чоловік у столиці Візантії – Константинополі.

До віри Христа прийшов Петро не одразу. Спочатку його направили на військову службу, де він зміг добитися нерядової посади. Та не пощастило Петро: взяли його в полон вороги. Перебуваючи в ув’язненні, Петро став строго дотримувати посту, постійно молитися, і Бог почув його. Вночі двері в’язниці чудесним чином відчинилися, і Петро вийшов на свободу.

Чоловік був настільки вдячним Господу, що дав клятву: полишить військове ремесло та піде у ченці.

Повернувшись додому, Петро не знав, як правильно діяти та що йому треба зробити, аби довести вірність Богу. Тоді уві сні явилася до нього сама Богородиця та наказала вирушити на гору Афон та прийняти аскетичний спосіб життя. Так Петро і провів свої останні 50 років.

День коли щастить рибалкам та заборонено віддавати сіль

Петра Афонського вважають покровителем всіх, хто займається рибним промислом. Щоб улов був добрим 25 червня киньте у річку кілька монет та окраєць хліба. Жінкам бажано зготувати рибну страву.

«Запізнілим капусником» Петрів день назвали тому, що це останній термін, коли ще можна посадити капустяну і огіркову розсаду. Також у цей день їли багато капусти та гадали: хто більше з’їсть – у того весь рік буде ситим.

А ось сіль передавати та віддавати з хати у цей день заборонено: вважається, що вона особливо сильно притягує 25 червня енергетику господаря. Тож не позичайте її сьогодні нікому.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.