Свято 29 липня 2021: день пам’яті святого Афіногена – що можна і чого не можна робити

Святий Афіноген мав 10 учнів з якими ніс у народ вчення Христа. Чоловік та його послідовники поплатилися за свою чисту віру.

Святий мученик Афіноген разом з учнями проживав у місті Севастії. Йому пощастило жити у ті часи, коли християнська більшість підтримувало його та вчення сина Божого.

Та правитель Філомарх відчував, що позиції язичницької еліти дуже сильні. Аби привабити впливових містян, цар влаштував свято ідолопоклонництва. Піддані відмовилися.

Тоді монарх буквально збожеволів: він наказав своїй армії перебити всіх незгодних, а особливо відданим воякам сказав вистежити того, хто поширював вчення Ісуса Христа.

Афіноген

Невірні здали Афіногена. Піймали вірянина, а згодом схопили 10 його учнів. Спершу святого жорстоко побили, а коли він вже не мав сил, змушували відмовитися від віри. Чоловік вистояв і не покорився поганцям. Жорстоко вбили Афіногена, але його послідовники зберегли славну пам’ять про єпископа.

Чого не можна робити 29 липня?

Дуже міцно сплелися народні та церковні традиції. Наші пращури вірили, що у цей день літо розгортається на осінь: дні ще зберігають спеку, а ночі стають холоднішими. У день намагалися обмежити себе у некорисній жирній їжі.

В темний час доби не рекомендували виходити на вулицю, бо вважали, що осінь здоров’я заморозить.

Також вірили, що у цей день Зоря збирає пір’я пташине у лісі та відносить загиблих птахів в Ирій. Не ходили 29 липня до бору  та не рубали дрова. Вважалося, що так можна спугнути Зорю і наступного року пташки не прилетять назад.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.