Свято 8 серпня 2021: що можна та не можна робити у цей день та на які прикмети слід звернути увагу

На Єрмолая наші пращури закінчували жнива та думали вже, як зустрічатимуть зиму.

8 серпня за церковним календарем вважається днем пам’яті святого Єрмолая. Цей святий жив у найскладніші для християн часи: він хвалив Спасителя попри всі гоніння з боку язичників, які ревно захищали своїх ідолів.

Святий Єрмолай з учнем

Єрмолай проповідував та допомагав знедоленим. Одного разу до нього з браттями прибився маленький хлопчик. Його привчили до язичництва, але його він дозволив пустити у своє серце Христа. Цього малюка назвали Пантелеймоном і він отримав чудесний дар зцілення.

Що можна робити на день святого Єрмолая?

На відміну від багатьох церковних свят, 8 серпня можна і треба працювати. У давнину наші пращури цей день проводили на роботі у полі. Закінчувалися жнива, але це не означало, що люди починали байдикувати.

Зазвичай селяни у серпні були на роботі весь день. Вони організовували польові кухні та навіть спали, коли сонце було дуже спекотним. Займалися від вечір прибиранням поля.

Традиційною стравою на Єрмолая є окрошка з молодої картоплі та огірків. Готували її на квасі. Дуже освіжаюча страва.

Що заборонено робити 8 серпня?

Не можна у цей день обмінюватися робочим інструментом. Вважалося, що так людина може віддати своє здоров’я. Не можна також їсти яблук до Спасу.

Зверніть також увагу на такі прикмети сьогодні: якщо кішка треться у ваших ніг – зима буде для вас легкою. А якщо кусаються мухи та стають злими – чекайте дощів у найближчі дні. Якщо побачите павука – це до дрібних грошей, але зароблених чесно.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.