Свято 19 серпня 2021 року: що можна і не можна робити на Яблучний Спас та що святити у церкві

19 серпня ми відзначаємо велике та шановане свято - Яблучний спас. Дізнайтеся все про цей день.

Яблучний Спас вважається одним з найбільших для православних християн свят. Насправді цей день присвячений Преображенню Господньому.

Ви можете поцікавитися, який же зв’язок між появою Христа перед вірянами і збором яблук?

Ісус Христос

19 серпня у дохристиянські часи було свято врожаю. Люди збиралися і вшановували природні сили. Коли на землю прийшов Христос, традиції об’єдналися у чудовій синергії. Шанувати врожай, родючість полів церква, звісно не могла заборонити. Саме тому Преображення Господнє і носить народну назву Яблучного спасу.

Традиційно беруть сьогодні до церкви фрукти, овочі, рослинні зілля. На селі тривають обжинки і колосся перев’язували червоною стрічку – в’язали Дідову бороду. Можна також брати з собою бджолині соти.

Цікавим є повір’я про те, що до Спасу не можна їсти яблук. Предки вірили, що так ми не дамо скуштувати цих фруктів своїм родичам, які відійшли на той світ.

Яблуками слід сьогодні частувати бідних людей та роздавати їх жебракам під церквою. А спечені пироги з цими плодами слід розділити між близькими родичами і сусідами.

Що не можна робити 19 серпня?

Суворих заборон немає, але церква просить дотримуватися таких рекомендацій:

  • Не займатися рукоділлям
  • Не сваритися з родичами та друзями
  • Не проганяти комах від яблук та до освячення їх не їсти цих фруктів
  • Пити багато не можна, але келих червоного сухого вина не завадить
  • Не потрібно сьогодні займатися марнотратством, краще дати хоча б символічну копійчину на храм, в який ви звикли ходити

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.