Свято 21 серпня 2021 року: що можна і не можна робити на день святого Еміліяна та кого вітати з іменинами

Сьогоднішній день присвячено мудрій і свідомій людині, яка всім серцем вірувала у Христа.

День святого Еміліяна нагадує всім, яким відданим може бути вірянин і яким безстрашним робить людину віра у Христа. Мученик жив у перші роки становлення вчення Сина Божого. Він був єпископом. Служив вірою і правдою, допомагав нужденним міста Кизик.

Так би і тривало життя Еміліяна, як би на трон не зійшов лютий цар Лев Вірменин.

Візантійська фреска

Правитель ненавидів християн і почав переслідувати їх. За поклонництво іконам арештували і єпископа Еміліяна. Чоловік не боявся ні суду, ні страти, а тому сміливо заявив деспоту, що не у царських палацах мають вирішувати справи Божі. Це розгнівало царя. Еміліяна було засуджено на вигнання. Переживаючи численні страждання, він продовжував обороняти Христову віри і помер у вигнанні 836 р.

Що можна і не можна робити у цей день?

Еміліян був людиною мудрою і тому сьогодні бажано присвятити час Святому Письму або сходити до храму. Не можна сваритися з близькими і ображати сиріт у цей день. Також вітається 21 серпня благочинність та волонтерство.

Святому сьогодні можна читати такий тропар:

Правилом віри і образом лагідности, учителем повздержности явила тебе твоєму стаду всіх речей істина.

Ради цього придбав ти смиренням високе, убогістю – багате, отче, священноначальнику Еміліяне,

Моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

У кінця обов’язково скажіть тричі “Амінь” та перехрестіться.

Дивовижно, але 21 серпня іменини святкують лише чоловічі імена. Привітайте сьогодні Германа, Григорія, Омеляна, Леоніда, Мирона, Миколу, Федора.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.