Свято 26 серпня 2021 року: що можна і не можна робити на Максима Сповідника та у кого сьогодні іменини

На Максима Сповідника слід звернути увагу на ряд прикмет та не порушувати Божих заповідей.

Свято 26 серпня увібрало у себе риси народних та церковних свят. Сьогодні вшановується пам’ять Максима Сповідника, який був відданим вірянином та чесним служителем. Ченець славив Христа, а ще був одним із ранніх православних філософів.

Максим Сповідник

Так, як святий прославився мудрістю, сьогодні слід звернутися до вивчення Святого Письма, а ще не можна 26 серпня лихословити.

Пращури вірили, що на свято Максима Сповідника треба також старанно працювати, аби не розгнівити Господа. Особливу увагу приділяли прибиранню сараїв. Вважалося, що вся нечисть втече з хати саме до підсобних приміщень.

За якими прикметами сьогодні слід спостерігати?

З давніх-давен, 26 серпня стежили за горобиною. Якщо дерево пізно цвіло, то чекали теплої осені. Також спостерігали за птахами. Якщо дрібні пернаті збігалися у зграї, то можна сміливо було діставати теплі речі.

Сьогодні вже можна йти по гриби. На це також є своя прикмета. Якщо грибів багато в лісі – до багатого врожаю хліба через рік. Зранку предки також дивилися, чи є над лісом туман. Це означало, що природа готова поділитися багатствами.

Цікаво, що у деяких регіонах 26 числа навпаки забороняли збір грибів та інших дарів. Вважалося, що потойбічні сили цього дня прощалися з літом серед лісів і могли забрати душу.

Іменини сьогодні святкує: Ірина, Ксенія, Євдокія, Парамон, Микола, Яків, Костянтин, Олексій, Василь, Іван, Тихон, Максим.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.