Свято 29 серпня 2021 року: що можна і не можна робити справжнім вірянам на Горіховий Спас

Сьогодні всі православні віряни відзначають Горіховий або Третій Спас. Дізнайтеся все про традиції свята.

Три літніх Спаси нам щороку дарує серпень. Горіховий – завершує цикл цього місячних свят. Його традиції унікальні та дарують прощення кожному, хто їх дотримується.

Пращури вірили, що 29 серпня наповнено містикою. Вважалося, що за три дні до настання осені вся потойбічна сила виходить на землю.

Горіховий Спас

Цього дня не можна ходити до лісу без оберегу. Вважалося, що людину може нечиста завести в саму хащу та погубити. Обов’язково одягати на себе дерев’яного хреста та ховали його під сорочкою.

На відміну від Макового чи Яблучного Спасу, на Горіховий можна працювати. Більше того, цього дня господині активно починали робити домашню консервацію на зиму. Перед початком заготівель обов’язково тричі читали молитву “Отче наш”. Жінки хрестили посуд, покривали голову та ставали до роботи.

Не завадить сьогодні сходити до храму. Горіхи, борошно, хліб – все це можна святити на Третій Спас. Візьміть з собою також трошки святої води. Нею слід окропити вхідні двері та коридор, аби ніяка зараза не прокралася до вашої родини в холодні осінні ночі.

Також свячені горіхи можна додавати до вашої консервації, щоб їжа довше зберігалася та наповнювала вас здоров’ям.

На Горіховий Спас не можна сваритися та порушувати заповіді Божі. У цей день Сили Небесні особливо стежать за тими, хто любить поцупити чужі речі або увести в оману ближнього. Якщо ж з вами хтось так вчинив напередодні свята – обов’язково помоліться за лиходія та попросіть Господа врозуміти його, адже милосердя – шлях до спасіння.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.