Свято 11 вересня 2021 року: що можна і не можна на Усікновення Передтечі та кого вітати з іменинами

Сьогодні для всіх вірян дуже важливе свято: день, коли стратили людину, що похрестила Спасителя.

11 вересня вважається дуже символічним днем у церковному календарі, адже сьогодні згадується незвичайна подія: святого Івана (Іоана) Хрестителя або як його називали — Передтечі.

Чоловік отримав від Господа надзвичайну силу та мудрість, але мусив поплатитися за це. Йому належала честь прочитати проповідь про прихід Месії на березі річки Йордан та заслужити народну любов. Втім, злісний юдейський цар, хоч і боявся народного гніву, але вирішив стратити мученика за непокору та поширення вчення Божого.

Так, як день присвячений сумній події, не можна 11 вересня влаштовувати пишні гуляння та вживати щось міцніше соку. Потрібно у цей день дотримуватися посту: не можна їсти м’яса, рибу, варто також за можливості утриматися від молочних продуктів, яєць.

Бідний Іоанн Передтеча

Попри те, що не можна розважатися сьогодні, дозволяються привітання з іменинами. Святкують їх сьогодні Анастасій та Іван. 

Ранок Усікновення голови Передтечі починається зі служби у храмі. Якщо ви готові відкрити серце Богу – то не забудьте зазирнути на молитву. 

Втім, вітається і читання “Отче наш” вдома. Головне встати на зорі та з чистими помислами промовити заповітні рядки. 

Бідний Іоанн Передтеча

Також потрібно згадати життя славетного Іоанна. Він завжди проповідував непорочний спосіб життя, і саме за його викриття влади у гріховності підштовхнуло царя Ірода на страту “найкращого з людей” (саме так Хрестителя називав Ісус).

До речі, запам’ятайте, що 11 вересня не можна брати до рук ніж, а тим паче різати ним хліб. Це символізує шану до плоті всіх святих мучеників, яких нещадно покарали за віру.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.