Церковне свято 1 жовтня: що можна і не можна робити на Арінин день, традиції, прикмети

Свято 1 жовтня увібрало у себе народні та церковні традиції. Дізнайтеся, як правильно відзначити цей день.

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять святої мучениці Арини та Ірини Єгипетської. В Україні традиційно прийнято згадувати 1 жовтня саме першу святу. У народі цей день називають ще “Аріни осінньої”, “Аріни-шипшини” або “Журавлиний літ”.

З давніх-давен пращури у цей день поралися господарством та робили на зиму заготівлі. Вважалося, що саме шипшина сьогодні має чудотворну силу, а ягоди, з яких сьогодні ви зварите напій мають оздоровчу силу. Не дарма так вважали предки, адже доведено, що саме ця рослина є скарбницею вітаміну С. Кілька століть тому шипшиною навіть рятували моряків від цинги.

Молитва перед їжею
Молитва перед їжею

Також проводжати сьогодні журавлів. Вважалося, що саме 1 жовтня відлітають останні клини цих дивовижних птахів. В Україні цих пернатих шанували ще з початку часів. Вважалося гарною прикметою, якщо пара білокрилих оселяється поруч з хатою. До речі, є багато згадок, як після Другої світової війни у наші села раптово не прилетіли після зимівки журавлі. Люди одразу зрозуміли, що після боїв на них чекає біда. Дійсно, повоєнний голод вдарив по населенню, але коли птахи врешті-решт повернулися, деякі населенні пункти навіть влаштовували народні гуляння.

Журавель

Якщо у цей день можна поратися господарством, то сваритися та лихословити 1 жовтня – не можна. Зверніть увагу, що ображати сьогодні дрібних тварин, а особливо птахів – гріх. Ще є дві заборони на свято Аріни: не слід піднімати сьогодні чужих грошей – можна накликати біду на свою оселю, а ще не кладіть голки без ниток – вважається, так можна розшити домашнє багатство.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.