Церковне свято 2 жовтня: що можна і не можна робити на Саватія-бджоляра, традиції, прикмети

Бджолину дев'ятину сьогодні відзначають всі православні, а разом з тим і віддають шану Саватію-бджоляру.

2 жовтня у наших пращурів починалося з молитви. Ставали рано-рано, запалювали лампадку та просили Господа про спасіння душі, наснагу. Традиційно всім сімейством далі йшли на пасіку або до дерева у саду, де жили бджоли.

Бджоляр

У народі з давніх-давен цих комах вважали божими помічницями. Вони єдині, хто зміг прогодувати людину. Цікаво, що мед – це єдиний органічний продукт на землі, який може не псуватися не те, що роками, а тисячоліттями. Знайдені його зразки у гробницях єгипетських фараонів підтвердили це.

У церковному календарі сьогодні заведено шанувати Саватія-бджоляра – святого, який покровительствує всім, хто добуває мед. Зібрані сьогодні на пасіці ласощі мають особливу енергетику. Вважається, що соти, перга, молочко матки принесе здоров’я кожному. Аби підсилити природу, слід сьогодні прочитати таку просту молитву:

Владико Вседержителю i Святий Царю, що всіх караєш, але не жебраків, зміцнюєш падаючих i піднімаєш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося Тобі, Боже наш, раба Твого хворого (ім’я) відвідай милістю твоєю, прости йому всякий гріх вільний або невільний. Так, Господи, твою цілющу силу з неба зійшли, торкнися тіла, погаси гарячку, Утамуй страждання і всяку таємну неміч. Будь лікарем рабу твоєму, підніми його з ліжка недуги і від ложа болю цілим і здоровим, дай йому бути Церкви твоєї слухняним і волі Твоєї виконавцем. Бо Тобі належить милувати і рятувати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

На день Саватія також можна збирати віск для свічок. Їх можна буде використовувати для зцілення. У важкі години, коли близький не може впоратися з недугом, слід запалити свічку із зібраного 2 жовтні віску та обвести тричі навколо голови “пацієнта”. При цьому ритуалі хворий має неголосно молитися. Якщо вогонь коптить – це означає швидке одужання. Віск капає – янголи замовили слівце, а коли свічка згасає – то негайно потрібно йти до вашого храму, аби сповідатися та просити батюшку відпустити всі гріхи.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.