Церковне свято 16 жовтня: що можна і не можна робити на Дениса Позимного – традиції, прикмети

16 жовтня православний світ вшановує пам'ять святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського. У народній традиції це свято називають Днем Дениса Позимного, який мав захищати від осінніх лихорадок та оберігати здоров'я мирян. Усі обряди та традиції пов'язані з турботою про самопочуття.

16 жовтня православні миряни вшановують пам’ять апостола Діоносія, єпископа Афінського, священномученика Рустика, пресвітера, і Елевферія, диякона, відомого у народі як Дениса Позимного. За легендами, святий був родом із Афін, де отримав освіту, а пізніше навчався астрології в Єгипті. До християнської віри він звернувся після зустрічі з апостолом Петром, після смерті якого Діонісій пішов проповідувати в країни Європи.

На території сучасного Парижу його спіткали гоніння християн. Чоловіка схопили та засудили до смертельної страти – відрубання голови. За віруваннями, Діонісій взяв свою голову в руки після страти, дійшов з нею до храму і лише там помер.

Молитва до Діонісія Позимного

16 жовтня - свято Дениса Позимного
16 жовтня – свято Дениса Позимного

Діонісій (Денис) Позимний опікується здоров’ям християн та оберігає їх від осінньої лихорадки. Зранку 16 жовтня прочитайте цю молитву, щоб попросити святого про міцний імунітет для себе та своїх рідних.

У вирі премудрості навчаючи, Духа глибини,

Трійці єдине Божество проповідував, преподобний, списавши вся ангельські чини і

таємниці того сяйва, богомудрий.

Тим і нижню ієрархію дотримуючись, до єдиного вся звів єси єдності, ієрарше Діонісій.

Молю Христа Бога гріхи пробачити і вшанувати любов’ю святу пам’ять твою.

Традиції 16 жовтня

У народі вірили, що в цей день на вулиці виходить осіння лихоманка. З нею допомагає боротися осикова кора – її завжди намагалися носити з собою у кишені або торбі. У хаті намагалися на всяк випадок тримати осинове поліно, щоб класти на нього ноги, якщо вони почнуть боліти. На поліно також можна прилягти, якщо був головний біль чи мігрень. На двері вішали часник або цибулю, адже вони відлякували нечисть.

Що не можна робити 16 жовтня

Не дивіться в дзеркало, щоб не накликати біду. Будьте обережнішими на вулиці. Не підбирайте гроші на дорозі – залишитеся без власних.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.