Церковне свято 23 жовтня: що можна і не можна робити на День Євлампія і Євлампії – традиції, прикмети

Сьогодні православна церква вшановує двох мучеників: брата і сестру Євлампія і Євлампію. Вірні Христу святі поклали голови, аби праведне Слово Боже було почуто кожним. Дізнайтеся, як правильно справити сьогоднішній день, аби відзначити святих та очистити душу.

Святі мученики Євлампій і Євлампія жили за часів раннього християнства. Місто Нікомідія було їх домівкою. Місцеві мешканці ставилися непогано до послідовників Ісуса, допоки до влади не прийшов цар Максиміан. Правитель віддав під суд Євлампія, а той лише одним словом да з Божою допомогою повалив ідола на капищі. Розлютився тиран та закатував сміливого чоловіка. Під суд пішла і його сестра.

Церковне свято 23 жовтня

Що не можна робити 23 жовтня?

Сьогодні варто утриматися від алкоголю та смаженої жирної їжі. Так, як дата сумна – влаштуйте собі невеликий піст. Гарною стравою на 23 жовтня стане проста печена картопля. Додали до неї можна квас чи окрошку, але не м’ясну.

Також слід не піддаватися спокусам на це свято. Вважається, що біси сьогодні особливо активні та можуть збити вас з правильного шляху. Якщо негарні думки зароджуються, одразу читайте “Отче наш”.

На які прикмети слід звернути увагу?

У народі це свято називають ще “Зимовказівник”. Вважалося, що 23 жовтня покаже, якою зима стане.

Якщо прийшов північний вітер – бути холодам. Птахи всілися на стріху – до морозів. Вранці над полем туман – тепло протримається ще тиждень. Рано вранці подивіться, чи не випав перший сніг. Це сулить про те, що слід готувати сани.

Як молитися 23 жовтня?

З молитвою звертайтеся сьогодні до Ісуса. Перед тим, як прочитаєте рядки, обов’язково дайте коротку обітницю: побажайте собі дотримуватися заповідей і бути щасливим.

Всемогучий Боже, котрий терпів на Хресті за всі наші гріхи, будь завжди при мені. Хрест Святого Ісуса Христа, допоможи мені отримати від Тебе спасіння. Христе Святий, віддали від мене всяке нещастя, зло. Хрест Святого Ісуса, вирятуй мене від всяких нещасть: душевних і тілесних. Ісусе Назарянине, розп’ятий за нас, май милосердя наді мною і вирятуй мене від злих духів. Амінь

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.